Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

BIO

Annons

Jordgubbar med riktig mjölk

Regi: Joakim Ersgård

I rollerna: Janne Carlsson,

Patrik Ersgård

komedi. Bröderna Joakim och Patrik Ersgård har spenderat dussinet år i stora Hollywood. Efter framgångarna med thrillern "Besökarna" från 1988 ville de pröva vingarna i filmens förlovade rike.

2001 är de tillbaka i Sverige och naturligtvis vill de göra en så ärkesvensk film som bara är möjligt. Helst med herr trumslagaren Janne "Loffe" Carlsson i huvudrollen och med så mycket jordgubbar, mjölk och svensk landsbygd som ryms på en bioduk.

2002 är det dags för biopremiär för "Jordgubbar med riktig mjölk". Nu kan vi konstatera att något lika genomsnällt, trevligt och "svenskt" var det länge sedan vi såg. Efter alla nya vinklingar i filmer som "Jalla! Jalla!" och "Vingar av glas" samt spänningshuvudvärken i rullar som "Sprängaren" och "Livvakterna" är det här som en tripp tillbaka till något annat, något gammaldags.

Janne Carlsson gör en roll som inte ligger så långt ifrån hans faktiska verklighet. Han spelar programledaren Rolf som bildar ett radarpar med den yngre fotografen Ludvig, spelad av regissörens bror Patrik Ersgård. De gör ett tv-program som är mycket populärt hos de lite äldre tittarna.

Medan Rolf är nöjd med att lalla på i sitt kändisskap och inte bry sig så värst mycket om vare sig familj eller djupa relationer vill Ludvig något mer med sitt liv. Sommaren blir inte alls som det var tänkt.

Filmen känns klichéartad i överkant, som ett idylliserat sommarvykort från ett Sverige som bara existerar i sinnevärlden.

Att skådespelarna inte gör några särskilt fördjupande prestationer bidrar också till att den förment "riktiga" mjölken härsknar och att jordgubbarna visar sig vara besprutade med sedan länge utgångna ämnen. Det här är en film som knappast dansar ens en vinter.

TIMO KANGAS

Mer läsning

Annons