Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Bingsjö ser mot väst

Annons

Det blir mycket norsk musik och dans på Bingsjöstämman i år.

- I gränstrakterna har det alltid funnits samma låtar på bägge sidor, det har alltid varit mycket kontakter mellan spelmän, säger Ola Bäckström vid Folkmusikens hus i Rättvik.

Två spelmanslag från Norge kommer på besök till Bingsjö, det kommer att spelas norskt vid dansbanorna i logen och på tunet, och två av Norges främsta folkmusiker kommer att ge dubbelkonsert i Bingsjö kapell.

Där gör sångerskan Kirsten Bråten Berg och spelmannen Gunnar Stubseid gemensam sak med svenska trion Frifot (Lena Willemark, Ale Möller och Per Gudmundson), en blandkonstellation som ger två konserter på onsdagkvällen.

Dessutom kommer det äldsta bevarade exemplaret av norska nationalinstrumentet hardingfela att visas upp. Och spelas på. Av två virtuoser på instrumentet, Benedicte Maurseth och Knut Hamre.

Lena Willemark spelar med Frifot men är också årets invigningstalare på stämman. Två stipendier delas ut i Bingsjö - Pål Olles fiol och Päkkos Gustafs fiol. Nytt för i år är att den som tilldelas Päkkos Gustafs stipendium också får låna den legendariske spelmannens instrument ett år.

- I år har vi också expanderat lite i och med att vi hyrt in en ny dansbana med tält, säger Ola Bäckström.

Det betyder att norska och svenska musikerlag kommer spela upp till dans vid fyra banor under onsdagkvällen. Annars är Bingsjöstämman ett ekonomiskt välmående sommarevenemang som inte strävar efter att växa.

- 1998 var första året som vi drev Bingsjöstämman själva, alltså utan att Musik vid Siljan var med, berättar föreningen Bingsjöstämmans ordförande Johan Nylander.

- Det är en bra nivå nu. Börjar det bli som på 1970-talet, då är det inte roligt längre, tycker Lars Jobs, ordförande i Dalarnas spelmansförbund.

Under några rekordår på 1970-talet vallfärdade sisådär 30 000 folkmusikfans till Bingsjö den första onsdagen i juli månad. Mot mitten av 1990-talet hade besökarantalet dalat väsentligt, men sedan stämman lösgjorde sig från Musik vid Siljan har publiken strömmat till igen. I fjol löste ungefär 6 500 personer entré. Därtill kan läggas något 1 000-tal med friplåtar - spelmän, dansare och medlemmar i riksspelmansförbundet.

Bingsjöstämman gjorde en vinst på 250 000 kronor förra sommaren.

- Även om det inte skulle komma en enda person i år så klarar vi det, trots stora investeringar och en helt ny dansbana, säger Lars Jobs.

Att Bingsjöstämman har solid ekonomi och klarar sig utan bidrag är ett plus, men drivkraften ligger på ett annat plan.

Bingsjöstämman är den svenska folkmusikens hjärta, en plats där dansare och spelmän en gång om året samlas för att umgås, hämta inspiration och växla idéer.

I den sena kvällens buskspel möts professionella musiker och entusiastiska amatörer på lika villkor.

- Det är där alla visar upp sig efter vinterns övningar, konstaterar Lars Jobs.

- Skulle vi lägga ned alltihop så tror jag folk skulle komma dit i alla fall...

GÖRAN PETTERSSON

Mer läsning

Annons