Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Billig fylla på Vin & Sprithistoriska

Annons

Normalt sett lär museet ut allt värt att veta om alkoholens historia och hur dryckerna tillverkas. Vill man provsmaka, då är det nobben. Men i vår har Vin & Sprithistoriska inbjudit konstnärer att utforska begreppet "berusning" efter eget huvud.

Först ut är konstellationen Bigert & Bergström (Mats Bigert och Lars Bergström). De har valt att konstruera ett rum där besökaren i nyktert tillstånd kan uppleva berusningens effekter. Installationen "Full Stop" är ett mörkt klot som besökaren bjuds att stiga in i och stänga dörren om sig. Kulan vilar i en korg försedd med kullager som gör att klotet vid minsta rörelse börjar rotera okontrollerat.

- Likt ett berusat tillstånd blir punkten en fysisk plats där ord och förstånd övergår i ett famlande och vacklande, en sluten minneslucka eller ett svart hål ur vilken ingen information kan komma, skriver konstnärerna i sin programförklaring.

Inuti klotet råder mörker och tystnad. Liksom för den berusade sätts rums- och tidsuppfattning ur spel. Den som inte vågar gå in kan på en video se hur en man instängd i klotet förtvivlat försöker hålla balansen.

- Är man klaustrofobiskt lagd ska man nog stanna utanför, säger Malin Lindén, informationsansvarig på museet.

"Full Stop" visas på Vin & Sprithistoriska från den 11 februari fram till i maj. Då är det dags för den danske konstnären Henrik Plenge Jacobsen att ge sin syn på "berusning". (PM)

ROLF SUNDBLAD

Mer läsning

Annons