Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Bilderna som ändrade världen

/
  • Den östtyske gränsvakten Conrad Schumann hoppar över den inte färdigställda Berlinmuren 15 augusti 1961. En av Times 100 bilder

Vi har alla sett dem, bilderna som gjort avtryck i historien. Napalmflickan i Vietnam, den drunknade Alan Kurdi och de första stegen på månen.
Nu har tidskriften Time listat de 100 mest betydelsefulla bilderna genom tiderna.

Annons

Det är inget litet projekt som den ansedda tidskriften nu har rott i land. Att sålla fram guldkornen bland de miljarder av bilder som har tagits över vårt klot under mer än 150 år.

Kuratorer, historiker och bildredaktörer runt om i världen fick bidra med förslag, som sedan granskades av Times redaktion. Tusentals intervjuer med fotografer har genomförts.

"Det var en tröttande process som blottade en del otroliga historier som vi är stolta över att få berätta för första gången, i både text och dokumentärvideo", skriver tidningen.

Bland de utvalda finns kända bilder, som mannen som står framför stridsvagnarna på Himmelska fridens torg i Peking 1989. Där finns också porträtt av kända personer som Winston Churchill, Gandhi och Abraham Lincoln. Men också vardagsbilder och Beatles i kuddkrig. Svenske Lennart Nilssons foster finns med liksom den allra första mobilbilden.

Vad är det då som gör en bild betydelsefull?

"En del bilder finns på listan för att de är unika i sitt slag, andra för att de format våra tankar. Och några för att de direkt har påverkat vårt sätt att leva", enligt artikeln.

Britt-Marie Seibold/TT

.

Mer läsning

Annons