Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Besöksrekord på Dalarnas museum

/

Dalarnas museum slog besöksrekord förra året. Nära 130 000 människor besökte museet.

Annons

Det går bra för Dalarnas museum. 2011 hade museet nära 9 000 fler besökare än året innan. Det räknar man som besöksrekord.

- Vi har inte bara fler besökare, de är yngre också. Vi har gått ifrån en publik av äldre damer i päls till att nå också en yngre generation.

Det är, till exempel, roligt att se alla mammor och barn som besöker oss tillsammans, säger museichefen.

Museet har blivit något av en mötesplats och Raihle sticker inte under stol med att också kaféet bidrar till att locka in besökare till utställningarna - kaffe och konst, är inte den sämsta kombinationen.

Men det går inte att peka på en enda orsak till att besökarna strömmar till. Jan Raihle vill förklara rekordet med de åtta fasta utställningar man har, vårdar och utvecklar.

- Våra besökare älskar folkkonsten, dalamålningarna, dräkterna och hästarna.

Förra årets sommarutställning med Karin Ferners verk, var också en riktig publikmagnet.

- Den utställningen fick väldigt stor uppmärksamhet också i riksmedierna och lockade många besökare utifrån. Det blev en riktig höjdpunkt för oss.

Det blir svårt att toppa det nya besöksrekordet, tror Raihle. Men sätter stora förhoppningar till 2012 års sommarutställning. Hemslöjden firar 100-årsjubileum i år och har fått uppdraget att arrangera sommarutställningen på museet.

Hemslöjdsföreningen startar det arbetet redan nu i januari genom besök på ett par orter i Dalarna. Avsikten är att kartlägga vad som slöjdas i dag och vilka hantverk som utövas.

Dokumentationen av den nutida slöjden kan komma att visas på sommarutställningen.

Mer läsning

Annons