Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Berättarivern flödar över

Annons

Vetenskapsklubben i Enkelboda ska dela ut årets Snillepris och professor Kvargström, som uppfunnit en energimojäng, ska just ta emot priset när två tjuvar rusar upp på podiet och stjäl hans Transform-Art-or.

Detta är upptakten till en tillspetsad och energisk historia om vimsiga uppfinnare och tre bröder, varav den ene, Tim, lyckas lösa mysteriet med det stulna patentet.

Tim har även lyckats få en praoplats i professor Kvargströms laboratorium, något som hans ängsliga pappa inte vill veta av.

Till sist ger han med sig, men bara om Tims bröder får följa med och hålla ett öga på honom. Sagt och gjort. Trillingarna installerar sig och Tim är den modige, den som driver berättelsen framåt i någon mening, medan de andra är fega och mer lik pappan. Detta är historien i koncentrat.

Men sidorna är fyllda av besynnerliga företeelser som: kor som förvandlas till råttor, en forskare som vistats i djungeln och frivilligt låtit krympa sitt huvud till ett äpples storlek, en märklig dammsugare, hissar som leder till märkliga skogar med farliga djur, kidnappningar och en mamma som har svart bälte i de flesta kampsporter, kan flyga helikopter, varit spion och agent runt om i världen, samt pappan-en glad och lite pinsam amatörinnovatör.

Det är inget fel på berättarivern i Jakten på energimojängen och språkligt flyter det också på bra, men boken är verkligen överdimensionerad när det gäller klämkäckhet och galna upptåg.

Fredrik Brounéus, som vuxit upp i Ludvika, ger sig ingen tid att hämta andan, utan vässar pennan till det yttersta för att åstadkomma stolliga eskapader.

Detta sker på bekostnad av personporträtten. Trillingbröderna, pappan och mamman, Kvarnström och resten av persongalleriet blir mer av klichéer medan de många upptågen och mojängerna har huvudrollerna.

Berättartalang och mängder av kreativ energi finns alltså, men för många överdrifter.

Boken är Brounéus debut och riktar sig till barn i åldrarna åtta till tolv år.

MARIANNE EKENBJÖRN

Mer läsning

Annons