Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Benny dansar inte

Annons

Jag tycker själv inte att det är så kul att dansa, jag är rätt dålig på det., säger Benny...

Det är andra sommaren som Benny Anderssons orkester turnerar i Sommarsverige.

Förra gången besökte de Stockholm, Göteborg och Gränna. Kravet var då att platsen skulle ha en fungerande utomhusdansbana med tak och en scen, stor nog att rymma runt femton personer. Bland dessa finns som vanligt Orsa spelmän med.

I år besöker orkestern sex platser, bland annat Allsång på Skansen på tisdag och Trädgårdsföreningen i Göteborg nästa fredag.

Musikersättningen i orkestern är ordnad enligt kapellmästaren Benny Anderssons egna önskemål. Några fioler, trumpet, saxofon, klarinett, flöjt, dragspel, tramporgel, piano, slagverk, kontrabas och tuba.

- De som vill har chansen att dansa i tre och en halv timme, men det går lika bra att bara komma och lyssna, säger Benny Andersson.

Förutom Benny Anderssons orkester håller Benny på med musikalen Mamma Mia som kommer att sättas upp på Cirkus i Stockholm i februari. Men redan i december sätter repetitionerna i gång.

Du brukar hänga en del i Dalarna, hur kommer det sig?

- Jag har varit mycket i Orsa. Dels har Görel Hanser som jag arbetar med ett sommarhus där som vi brukar vara i och så känner jag bröderna Moraeus.

Vad brukar ni hitta på då, du och Moraeusbröderna?

- Vi gör allt ifrån att jaga älg till att spela ihop. Nu har jag inte varit där på ett tag och nu hinner jag inte stanna till, vi ska vidare till Läckö slott dagen efter Leksand.

Kan du dansa?

- Ja, jag vet hur man dansar schottis, hambo, vals och foxtrot. Men det är roligare att spela när andra dansar. Jag tror att det är rätt vanligt att folk som spelar dansmusik inte själva dansar.

Vad har du gjort i sommar?

- Nästan ingenting, det har varit otroligt lugnt, helt sommarledigt. Jag har inte haft några projekt på gång utan klippt lite gräs. Vi har ett sommarställe söder om Trosa.

Vad gör du på dagarna när du inte har semester?

- Då sitter jag i min studio på Skeppsholmen och spelar. Jag gör det för att hålla mig varm. Om jag inte sitter där och nöter så blir det ingenting. Så funkar det för mig. Sedan jobbar vi (företaget) förstås en del med Mamma Mia.

Vad ska du göra i Mamma Mia?

- Jag ska se till att det blir av. Musikalen finns ju redan så det är en annan del av hjärnan som får arbeta.

Vad tyckte du om Agneta Fältskogs senaste platta?

- Det är kul att hon har gjort en platta. Jag har faktiskt inte lyssnat så mycket på den. Jag tror att hon kan sjunga bra fortfarande, jag har hört lite grann.

Ses ni fortfarande ibland, Abba-gänget?

- Då och då, lite sporadiskt.

Vad gör Anni-Frid i dag?

- Jag vet inte riktigt. Spelar golf tror jag.

Vad blir nästa projekt?

- Jag vet inte riktigt, det kan nog bli något mer.

ÅSA JOHANSSON

Mer läsning

Annons