Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Benny Andersson och Orsa Spelmän bjuder till dans

Annons

Tydligen är det där med nervositet innan en spelning något som inte försvinner med åren och erfarenheten. Den sjunde augusti har Benny Anderssons lilla turné premiär i Valdemarsvik för att sedan stanna till i Skövde, Göteborg, Sunne och slutligen Galejan på Skansen i Stockholm.

- Det ska bli jättekul. Men det känns lite nervöst nu innan vi har kommit igång. Än är det inte så att det stör, men snart kanske. Det verkar man inte vänja sig av med, säger Benny Andersson glatt.

Benny Anderssons orkester består, förutom honom själv, av Orsa Spelmän. Orkestern bildades förra året då skivan med samma namn kom ut.

- Vi tycker att det är så himla roligt att spela, men det är ingen lätt match att få ihop alla. Då tänkte vi att vi kanske skulle göra en turné och så blev det. Repat har vi inte gjort, det är fegt att repa, säger Benny Andersson med ett skratt.

Tanken var att hitta dansbanor med en scen som rymmer hela gänget på 16 personer. Sagt och gjort - Sverige har ett strålande utbud av dansvänliga folkparker vilket gjorde jakten lätt. Helen Sjöholm sjunger på skivan och Tommy Körberg var med förra året, så de var självskrivna i gänget. Benny Andersson utlovar att åtminstone några av publikens favoriter kommer att finnas med på spellistan. Det kan bli både "Födelsedagsvals till Mona" och "Vår sista dans".

- Det blir inget nytt, utan bara gamla låtar. En salig blandning mellan folkmusik och dansmusik. Vår styrka är att vi har så kul när vi spelar, det tror jag smittar av sig på folk. Egentligen behöver vi ingen publik för att ha roligt, men det är kul om folk blir glada av att vi spelar.

Det var länge sedan Benny Andersson var ute på en "riktig" sommarturné. Därför behöver han fundera några varv innan han kommer på ett sommarturnéminne han aldrig glömmer.

- Ett tydligt minne är när vi var ute med Hep Stars sommaren 1966. Då hade vi 202 spelningar på tre månader. Det var kul men hektiskt. Jag har hellre fem spelningar på sommaren, säger Benny Andersson.

- Folkparkerna är verkligen en säregen sak för Sverige. Det är fint att det finns ställen där man kan kliva ut och dansa och ta en öl. Det fick man inte när jag var ute på sommarturné sist, säger Benny Andersson.

Mitt i högsommarvärmen fick han reda på att regeringen utsett honom till professor som tack för hans insatser för det svenska kulturlivet.

- Det var verkligen oväntat. Jag är så klart glad och hedrad, men jag vet inte riktigt vad jag ska göra med utmärkelsen, säger Benny Andersson.

Till hösten ska inspelningen av den svenska uppsättningen av "Chess" vara klar. Sedan kanske Benny Anderssons orkester ska slå sina stråkar och dragspel ihop på ett album till. Men först ska de alltså testa låtarna på danstiljorna ute i landet.

- Det blir tre timmar musik och jag hoppas verkligen att folk tar tillfället i akt och dansar. Men det är okej att stå bredvid och käka en korv också, säger Benny Andersson. (PM)

LINA PIHL

Mer läsning

Annons