Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Befriande salsasteg till min egen låt

Annons

I drygt två timmar stod jag salig och dansade grundstegen. Vilken skön känsla det är att dansa, och att få följa med i härliga rytmer.

Detta får mig att tänka tillbaka på en Bodastämma för många år sedan då jag stod vid logen och tittade beundrande på alla som dansade polska. Plötsligt bjuder en äldre man upp mig och jag som aldrig tidigare dansat detta, förvarnar min kavaljer om att han gav sig in i något han nog skulle komma att ångra.

Det var en riktig ängel som hade kommit i min väg, för efter bara några steg förstod han hur det låg till med mina danskunskaper. Men i stället för att bara droppa mig, tog han sig tålmodigt an att lära mig dansa polska. Det var en storslagen stund jag fick tillsammans med dansängeln och polskespelmännen!

Inte fullt lika upprymd var jag nu i år, den 8 mars, på Internationella kvinnodagen. För två år sedan skrev jag här i tidningen om en konsert i den gemytliga folkmusiklokalen Stallet vid Nybrokajen i Stockholm. Jag hade varit och lyssnat på föreningen Lilith Eve där medlemmarna är kvinnliga singer-songwriters. (sång- och låtskrivare) Jag var imponerad av att det finns så många skickliga okända artister, vilket jag fortfarande måste medge att jag imponerades av när konserten gavs i år, fast på en större scen och med avancerad ljus- och ljudanläggning. Det delades ut gratis öronproppar i kassan...

Lilith Eve har haft stora framgångar i media och på kort tid ökat kraftigt i medlemsantal, men det kanske kan vara en viss fara när det går för fort med framgången. En del av charmen hade gått förlorad sedan sist, och det intima och mysiga var svårt att känna med öronpropparna. Jag förstår att tjejerna längtar efter att få synas och höras i de stora sammanhangen, men jag blev faktiskt mer berörd för två år sedan.

Så har Norrsken lyst över Falun - eller var det ett eldsken som flammade? Folkmusikens branschfolk har frotterat sig, lyssnat och debatterat.

Jag känner respekt för Falun Folkmusikfestivals vd Hans Hjorth, men när han börjar göra uttalanden om att orkestrar bör brännas upp, går det inte att bara vara tyst. Jag kan förstå folkmusikarrangörernas frustration över för lite pengar, men att önska någon annans död är att gå för långt.

Den klassiska musiken är ju också ett kulturarv vi bör förvalta, som till exempel Kungliga Operan som funnits sedan Gustaf III:s dagar. Och inte vill vi väl se fioler brinna igen som de fick göra på 1800-talet under väckelsehysterin?

Gruppen Sarek med sitt etnosound och stenåldersklädsel var ett roligt inslag i årets schlagerfestival, eller bör den kanske döpas om till "Jonas Gardell show"? Jag undrar verkligen vad återkommande privata sängkammarskämt och överdrivna grimaser har att göra i sådana här sammanhang.

Därför var det befriande när Östen med Resten dök upp i rutan med alla fötterna på jorden. Dessutom uppiggande att se dalakändisen och fiolvirtuosen Gunnar Morén som kanske mest är bekant här hemma som en av medlemmarna i Ludvika spelmanstrio.

Ni förstår nog vilken låt jag röstade på. Inte bara att hela sången verkade vara skriven till mig - MARIA, jag fick ju också möjlighet att öva mina nyinlärda salsagrundsteg i tre minuter!

Mer läsning

Annons