Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Befriande barnsligt och förförande

/

Annons

Den som sett Dario Fo själv framföra något av sina gyckelstycken vet att överspelet är en grundläggande ingrediens i skådespelet. Förutom alla kontrasterande och kompletterande röster, inkluderar han även orkester och rekvisita med enbart sin kropp och fantasin som instrument.

Tobias Aspelin går i mästarens fotspår och axlar hela trettiotre roller som han dessutom kryddar med en försvarlig mängd gestikulerande och ljudeffekter.

Dario Fo, mästergycklaren själv, har i den energiska monologen gjort sin egen originella tolkning av vår frälsares historia från Betlehem till hans första mirakel i pojkåren. De tre vise männen är som hämtade som från inledningen av tjuren Ferdinand. Bebådelseängeln är en decibelstinn

hårdrockshjälte, jungfru Maria kokett och självupptagen, Josef bortkommen och piskad av den elaka svärmodern Heliga Anna, Jesusbarnet visar sig vara inte det bästa av Guds barn..

Evangelium enligt Fo är en skruvad, grotesk och intensiv skröna som Aspelin bitvis får svettas fram under en sådan möda att ögonen blir rödsprängda. Det är på det enda sättet stycket kan spelas om man tar uppgiften på allvar.

I publiken finns även en del barn som genast tar till sig det i bästa mening barnsliga teatrala upptåget. Det saknas inte dasshumor och det finns partier i manuset som kunde ha slipats till ytterligare, men jag rycks med av det befriande barnsliga anslaget. Aspelin gör ett smittande inlevelsefullt jobb, intensivt men avslappnat med mellansnack med publiken i spridda skurar.

Min inledande distans försvinner allt eftersom.

Ändå hävdar jag att manuset är ganska svagt, en putslustig bagatell som inte imponerar på papperet det är skrivet på. Men det är i uppförandet och förförandet av publiken som vikten ligger, och jag låter mig förföras.

Fakta/Teater Stjärnsund

JESUSBARNETS FÖRSTA MIRAKEL

  • Av: Dario Fo
  • Regi:Patrik Wiberg
  • Skådespelare: Tobias Aspelin
  • Publik: Drygt 30
  • Stjärnsunds Herrgård 27/6

Mer läsning

Annons