Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Bättre men inte bra

Annons

Teater | Bygdespel

SKINNARSPELET

av Rune Lindström

Regi: Birgit Carlstén

I rollerna: Meta Roos (Brus Britta), Jan Åström (Lustigs Per), Kalle Moraeus (Skinnarmäster), Emelie Stenius (Lisbet) med flera

Orrskogen, Malung, 20/6

När det går dåligt för de stora bygdespelen i Dalarna, och det har det ju utan tvekan gjort de senaste åren, brukar det förklaras med faktorer utanför spelen själva:

Att det kom så mycket folk förr berodde på att vädret på den tiden var så mycket bättre, tv-programmen så mycket sämre och myggen så många färre. Är det inte dags att säga som det är? För att fungera måste Skinnarspelet framför allt vara roligt - det måste för en publik i vår tid leva upp till Rune Lindströms egna ord om beskrivningen "en folklustig sångsaga".

Det gör det inte. Det är inte roligt.

Om man skulle bjuda in dem som är kvar av 1967 års premiärpublik skulle de säkert ha trevligt också i år. De skulle skratta åt Ko-Pelle, åt skinnarlagets visor med bomfalleri, faderittan, duam duam dej, en glad melodej och åt Brus Brittas vredesutbrott.

Men den generationen dör bokstavligen ifrån Skinnarspelet. Samtidigt kan jag inte tänka mig någon sämre motivering till att inte förnya spelen än att de ska göras som de alltid har gjorts.

Den nya regissören, Birgit Carlstén, svarar för detaljerad personregi - också för enskilda dansare. Särskilt i spelets första del. Det är en förbättring. Men under vissa avsnitt står fortfarande skaror av aktörer bara och tittar som en färgglad kuliss.

Skinnarlagets visa om hur ryktet om friarproven sprider sig har gjorts om till rap. Jag applåderar frejdigheten i försöket och tycker att det malplacerade rappandet omedelbart ska läggas ned.

Jag förväntar mig däremot att Carlstén går vidare med fler ifrågasättanden. Det skulle vara enkelt att höja tempot genom att stryka statiska scener. Hon skulle kunna få mer ur Meta Roos och Kalle Moraeus. Språket måste ses över. Vet en 25-åring i dag över huvud taget vad en sockertopp är? På det en gång humoristiska inskjutna nonsensspråket i visorna växer sedan många år ett tjockt lager mossa.

På många sätt står Skinnarspelet och faller med musiken. Här och var går det ena musiknumret över i nästa. Men Jan Johanssons musik och arrangemang fungerar inte särskilt medryckande. Orkestern ljuder lindrigt sagt mer av rutin än spelglädje. Den är på generalrepetitionen, som den här recensionen bygger på, allt annat än precis. Undantaget är Johan Hörlén.

Det är ett tecken i tiden att den nya skiva med musik ur Skinnarspelet som spelats in av huvudrollsinnehavarna inte innehåller musik komponerad av Johansson. Jag fortsätter att hävda att Nils Lindberg, Benny Andersson eller någon annan som i vår tid kan kombinera det folkliga med ett lustfyllt tilltal bör anlitas för att förnya musiken.

Av de ungefär 20 musiknumren är det bara den renodlade folkmusiken, Lisbets första sång (som har Riedel-doft), Lustig Pers diktsång och Visa vid midsommartid, Skinnarmästers Gärdesång och Brus Brittas Då väntar jag vid vägarna, som håller måttet.

Många var förstås nyfikna på Meta Roos, ny i huvudrollen som Brus Britta. Ja, i jämförelse med Lena Ericsson sjunger hon inte lika lyriskt. Å andra sidan lägger hon till en läcker bluesfärg i visan hon sjunger när hon ska skiljas från rikedomarna. Med början i friarproven släpper nervositeten och hon spelar ut litet mer. Men Ericsson hade en större auktoritet på scenen - en viktig egenskap för att gestalta Britta.

Kalle Moraeus finurlighet är en tillgång, men hans timing kan bli bättre. Emelie Stenius gör en kavat Lisbet. Carlsténs personregi har gjort mycket för Jan Åströms framställning av Lustigs Per. I år fångar han rollens finstämda dimensioner mycket bättre än med sin något gapiga gestaltning förra året. Särskilt tydligt blir det vad gäller sången och att överspelet i förställningen till Ko-Pelle tonats ned.

Fotnot: Fler av Mikael Forslunds bilder från årets uppsättning visas på tidningens hemsida.

JENS RUNNBERG

Mer läsning

Annons