Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Bättre koll på barnen

/
  • Spela dator är en oumbärlig guide för alla smått oroade - och intresserade - helikopterföräldrar, skriver tidningens dataspelsrecensent.

Annons

Litteratur/ Handbok

Spela dator - Guide för dig med dataspelande barn

  • Lotta Nylander
  • Bokförlaget DN

Dator- och tv-spelsvärlden har på kort tid blivit en enorm masskultur som till och med omsätter mer pengar än filmbranschen. Men till skillnad från musiken och filmerna har många föräldrar varken tid eller intresse till att sätta sig in i spelen, och för dem kan tv-spel lätt ses som ett otäckt medium enbart förknippat med våld och datormissbruk.

Lotta Nylander ger därför ut denna bok som riktar sig till föräldrar som vill ha lite mer koll på vad deras barn sysslar med.

Det brukar vara svårt för författare att objektivt beskriva en bransch utan att blanda in fördomar och drabbas av moralpanik. Lotta Nylander har dock själv ett förflutet som spelutvecklare. Det märks - från första sidan. Hon lyckas med konststycket att skriva både enkelt och pedagogiskt, och dessutom gå in på djupet. Till och med jag, som har spelat tv-spel i 20 års tid, lär mig något.

Boken är förvånansvärt fräsch och väluppdaterad och Lotta Nylander grundar hela tiden sin text på vetenskapliga fakta och undersökningar, snarare än egna uppfattningar. Tack vare det kan hon enkelt slå hål på vedertagna uppfattningar om att man skulle bli både dum i huvudet och få fyrkantiga ögon av att spela tv-spel.

Det lite väl tilltagna prislappen är väl tyvär inte så positvit. Dessutom skulle det vara betydligt trevligare om bilderna var i färg. Annars är det en oumbärlig guide för alla smått oroade - och intresserade - helikopterföräldrar.

Mer läsning

Annons