Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

"Barnsligt, Sundén!"

Annons

Förra tisdagen meddelades det; ”provokatören”, konstnären Peter Johansson har tilldelats Landstinget Dalarnas kulturpris. Och stormen bröt lös. En debatt om kultur och kulturpris tog fart. Kulturdebatten är annars svag i Dalarna trots att det ibland glimmar till från Dala Järna hållet. Kanske vill man helst att allt skall vara som det alltid har varit, med kurbits och dalahäst. Vi får gå tillbaka till den tid då folkmusikgeneralen Magnus Bäckström och bluesgitarristen Clas Yngström fick pris för att finna något liknande. Nu känns det friskt igen - ty kultur liksom demokrati måste ständigt debatteras för att vara levande, i en nutid.

Den lilla parlamentariskt sammansatta grupp som bereder förslag till kulturpriset var helt enig i sitt förslag då detta framlades för landstingsstyrelsen. Vi är också ledamöter av styrelsen och valda av den, förhoppningsvis för att man anser att vi har en kunskap och bredd inom kulturområdet. Att alla i landstingstyrelsen inte kan eller skall delta i diskussionen påpekade dåvarande landstingsdirektör Georg Zettergren för mer än fyrtio år sedan. ”då alla handlingar och diskussioner i samband med behandlingen och utdelningen av detta pris är av förtrolig karaktär.”

Det är märkligt att Birgitta Sacrédeus, denna i många fall så omdömesgilla kvinna, påstår att ”det kändes som en kupp” – att undertecknad bara meddelade ett namn för beslut. Så gick det faktiskt inte till! Jag berättade om Peter Johansson och nämnde tre exempel på hans konst – då jag förstod att inte alla ledamöter av skilda skäl inte känner till konstnären. (Det är väl därför styrelsen gett oss förtroendet att bereda ärendet) Jag valde att presentera några av hans mer provokativa verk för att inte senare anklagas för att ha fört ledamöterna bakom ljuset. Gruppens omsorgsfullt utarbetade förslag till motivering lästes upp. Dessutom berättade jag om gruppens tillvägagångssätt, om de svårigheter vi har att välja bland alla kandidater, som jag också exemplifierade. Jag föredrog också vilka kriterier vi arbetar efter och först därefter tog lanstingsstyrelsen sitt beslut, utan att någon mer än undertecknad begärt ordet.

En gång i tiden fanns en Kulturnämnd att handha dessa specifika ärenden då de ansågs fodrade en inom kulturen kunnig politikerskara men den avskaffades. I Landstinget Dalarnas verksamhetsplan för 2005 – 2008 som antagits av landstingsstyrelsen kan vi läsa på sidan 16 varför det är angeläget med kultur och konst. Där står bland annat följande:
Starka konstnärliga gestaltningar ger starka upplevelser. Det gör det möjligt för den enskilda individen att utvecklas intellektuellt och känslomässigt. Både samhälle och den enskilda individen får stoff att bearbeta som kan leda till utveckling och förändring.
Detta är betydelsefulla meningar i en levande demokrati som vi i den beredande gruppen försöker leva upp till och som faktiskt stämmer väl överens med Peter Johannsons konst.

Peter Johannson kommer från Sälen har varit aktiv konstnär i närmare femton år. Kvalitén i hans verk stämmer oss till eftertanke, den får oss att fundera och värdera ur andra perspektiv än det invanda. Den får oss också dra på munnen en smula och till och med bli förargade över vår egen tröga flathet. Han är nationellt erkänd med en internationell karriär. Hans konst tar tydligt ställning mot rasism, nazism och kriminell gängkultur och den anammas lätt av unga. Tyvärr kommer allt detta i bakgrunden då endast ett av hans många verk framträder i debatten och upprör moralens väktare.

Till sist en kommentar till Torsten Sundén, denna kulturens hedersman och fullmäktigeledamot som aviserat att han kommer att lämna salen i protest vid prisets överlämnande. Är det inte lite barnsligt? Av vad jag förstått tycks Sundén endast ha läst skvallerpressen och grundar man sin uppfattning och sitt handlade på den och ett enda verk av konstnären så är det beklagligt.

Staffan Nilsson (s)
(Ersättare i landstingstyrelsen och sammankallande i den parlamentariskt tillsatta grupp som bereder förslag till kulturpris.)

Mer läsning

Annons