Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Barnsligt roliga perukbyten

Annons

Barnkonserter är i sig inget nytt, men det tycks ändå som att den så kallade seriösa musiken fortsätter att montera ned sin fisförnämhet. Det är undertecknad i så fall den förste att applådera! Här finns stora upplevelser för alla.

Ett glädjetecken kom faktiskt redan i förra månaden när Sveriges Radio Berwaldhallen gav ut den 32-sidiga skriften "En fingervisning - en resa från entrén till applåderna mellan tummen och pekfingret".

Här ges konkret vägledning på vanliga frågor av ovana konsertbesökare som "Vad gör man när man får en hostattack?" "Vad betyder två ringningar i pausen?" "Vilka är mässingsinstrumenten? "När inföll rokokon?" "När applåderar man?" etcetera, på ett sätt som är hjälpsamt utan att vara överlägset.

Konsertserien som Dalasinfoniettan nu ger är väl i linje med länsmusikens mål. Men det är fel att tro att det var med någon motvilja som orkestern satte sig framför sju till nioåringar igår. Det är spexaren Jan Åke Hillerud en garant för.

Hillerud är inte bara konsertens nav utan hela dess förutsättning.

Det var han som genom en serie kläd- och perukbyten "blev" några av de allra största kompositörerna och berättade kul i jagform. Mellan varje scen fick barnen sjunga en enkel melodi, vid varje tillfälle med olika ackompanjemang.

Händel hade vedermödor med hur han skulle tolka kungens beställning av musik till de kungliga fyrverkerierna. Haydn spelade hovet ett spratt när det gång efter annan föll i sömn av hans rogivande symfonier. Grinvargen Beethoven sken upp, från koleriskt utbrott till att bara vara småsur, när han hörde hur fint barnen sjöng om årets månader till tonerna av en melodi ur körsatsen i nionde symfonin. Hillerud är perfekt i funktionen som trivselfarbror.

Konserten fortsätter till Smedjebacken, Leksand, Mora, Orsa, Gagnef och Säter innan den byggs ut en aning och blir familjekonsert i Orsa och Falun.

JENS RUNNBERG

Mer läsning

Annons