Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Barle kändbland barn

Annons

Boken Roströk, rudor och Gamla mormor: vad är Världsarvet Falun? som Agneta Barle skrivit kommer ur en rekordstor skörd. Aldrig har så många barnbokstitlar kommit ut under ett år. Mer än 1 350, det är omkring 150 stycken fler än tidigare år.

Ökningen kan förmodas bero på den sänkta bokmomsen, men det går inte att utesluta att den till någon del kommer sig av att många böcker, omkring hälften, ges ut på små nya förlag eller av författarna själva och att de stora, etablerade förlagen väljer att satsa på fler titlar i mindre upplagor.

Något nytt i årgången 2003 är att så många av faktaböckerna var skrivna direkt på svenska. Tidigare har den genren bestått mest av översättningar.

Agneta Barles bok om Världs-arvet i Falun är ju en faktabok och den är utgiven på hennes eget förlag, Ordförrådet. Det är därför hon är så typisk, även om hennes bok naturligtvis är mycket egen. För en barnbok om världsarv hör inte till vanligheterna. Det var just det som var grejen.

Boken har redan hunnit bli ganska känd bland barnen. Inte minst när den delades ut till eleverna i årskurs tre i Falun, men hur den kom till är det kanske inte så många som vet.

Det var när Falun kom med på Unescos Världsarvslista som Agneta Barle upptäckte att det fanns hur mycket faktaböcker som helst om gruvan och trakten, men att allt var skrivet så faktamässigt, komplicerat och svårt.

Ingenting fanns heller skrivet för barn.

- Jag brukar alltid titta efter böcker för barn när jag åker någonstans eller är intresserad av något speciellt. En barnbok brukar alltid beskriva saker och diverse ämnen lätt, tillgängligt och lite roligt, berättar Agneta Barle.

Hon bestämde sig för att åtgärda bristen. Länsstyrelsen tyckte att det var en god idé och med EU-medel kunde hon tillsammans med Lisa Gunnarsson som har gjort illustrationerna, Birgitta Wahlberg som fotograferat och formgivaren Eva Kvarnström skapa ett bokcollage där texten slingrar som en röd tråd igenom århundradena från 1600-talet fram till här och nu.

Olika tider har fått olika huvudpersoner. Till exempel tioårige Erik, som hade en pappa som var gruvarbetare på 1600-talet, flickan Ankin vars pappa var kartritare på 1700-talet och så Fet-Mats förstås. Han som blev fast i fyrtio år och som när han hittades var lika gammal som när han försvann. Hans grav finns med på foto i boken.

Fotografierna visar nutiden och illustrationen tar läsaren med i de olika tidsepokerna.

- Det finns fler historier i boken, säger Agneta Barle som funderar över om denna bok må hända består av embryon till en eller annan barnboksroman. För hon har fått blodad tand. Att skriva böcker är roligt.

- Jag brinner för att skriva för barn! Det finns dessutom ett antal fler Världsarv kvar att skriva om, säger Agneta Barle.

MARIANNE FRICKE

Mer läsning

Annons