Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Bangen svänger loss i dag

Annons

Swing, swing, swing och en blueshjälte till finalen. Så ser årets upplaga av jazzfestivalen Bangen i Sandviken ut. Ett musikkalas med artister som Scott Hamilton och Robben Ford.

I dag börjar den tolfte upplagan av Sandviken Big Band Bang 2002 - "Bangen". Temat för året är lokal jazzmusik och ett flertal grupper med anknytning till Sandviken finns med på spelschemat - Sandviken Big Band, förstås, och sextetten Buffalo Jump som har tre medlemmar från Sandviken, ungdomsgänget Gubb (Gävleborgs Ungdoms Big Band) och Magnus Lindgren Big Band med förstetrumpetaren Patrik Skoogh.

Men vid sidan av alla sandvikare finns det förstås plats för världsartister och superkända svenska sångfåglar också. Alice Babs kommer till exempel på "Bangen" i år, och Lisa Nilsson är också inbokad.

Putte Wickman kommer att duellera med klarinettkollegan Ken Peplowski, framför den eminenta komporkestern Claes Crona Trio, och superblåsaren Ernie Watts som spelat med såväl Buddy Rich som Rolling Stones kommer på besök för att bryta sin saxofonton mot den svenske fantomgitarristen Andreas Pettersson lutknäpp. Festivalen börjar i dag onsdag och avslutas inte förrän på söndag.

Swingfantasterna får sitt lystmäte sent på fredag kväll när Ray Gelato Giants bjuder upp till dans med stenhårt svängande 50-talsjazz. Avslutningsdagen söndag ser exceptionellt stark ut programmässigt för då spelar inte bara Scott Hamilton Quartet, utan också den superslickade amerikanske citybluesgitarristen Robben Ford och hans band.

GÖRAN PETTERSSON

Mer läsning

Annons