Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Bandet som gör vad som faller det in

Annons

Det var nog jag som kom på titeln. Den är ganska rolig, tragisk och sorglig. Angry brigade var rätt trevliga jämfört med sina likar. Gruppen sprängde bort en dörr till en parlamentsledamots hus. Det är deppigt med folk som tar saker till sin spets och så vet man ändå att det inte spelar någon roll. Jag kan känna igen mig i det personligen, säger Bear Quartets sångare och gitarristen Mattias Alkberg.

Under sommaren har popkretsarna bubblat av rykten om bandets nya skiva. Utifrån ep-n All my life har spekulationer som "poppigare", "punkigare" och "mer lättillgängligt" lagts fram. Förra albumet Ny våg var mer experimentell - bland annat lånade bandet in skådespelerskan Alexandra Dahlström som läste texten Tuna till ett svävande komp. Mattias Alkberg mumlar något om att det minsann fanns poplåtar på Ny våg också.

- Alla våra skivor är en reaktion på den innan, men inte en medveten sådan. Vi var inte missnöjda på något sätt. Som band sätter vi upp skygglappar både bakåt och åt sidan - ibland ser vi knappt framåt. Den här gången ville vi göra en enkel, lite punkigare skiva.

Under 14 år har Mattias Alkberg, gitarristen Jari Haapalainen och basisten Peter Nuottaniemi varit motorn i en farkost som alltid rullat på. Den har inte alltid gått åt det hållet publiken velat och resan har aldrig varit bekväm, oavsett om den gått via Dinosaur Jr-liknande gitarrkaskader, skramlig pop eller lågmälda countryballader.

Bear Quartet ger ut sina skivor på lilla Skellefteåbolaget A Westside Fabrication och trivs bra där - de större bolagen skrämmer man effektivt bort genom legendariska och lägliga skandalspelningar som den på Lollipop1997 (packat band) eller Hultsfred 2000 (bandet uteblev, bortsett från keyboardisten Calle Olsson).

- Vi får göra som vi vill och behöver inte jobba ihjäl oss. Det kan låta pretentiöst att prata om konstnärlig nivå, men vi vill inte göra 800 spelningar eller "sälja skivor"-jippon. Våra skivor är tidsdokument och saknar ekonomisk strategi eller marknadsplan. Vi jobbar impulsivt och intensivt.

Angry brigade spelades in under en vecka i maj. Mattias Alkberg och Peter Nuottaniemi delar som vanligt på textförfattandet och blandar skildringar av utanförskap med gränslösa krav på förändring. På Mvh contempt blandas samplingar av Dead Kennedys, Velvet Underground och Allen Ginsberg med ett hårt gitarrkomp medan Alkberg sjunger "Hurt, yes I know that you hurt, drugged up and outlucked/ when I arrive you wave a phonebook at me claiming that it's a deathlist, but there was a time it was a bible". Peter Nuottaniemi har skrivit texten.

- Han är överlägsen som textförfattare. Jag står bara och knackar på hans dörr när det gäller att komma in i genirummet. Ska det skrivas åtta rader text gör han femtio sidor medan jag skriver sex rader och kommer på två till som rimmar, säger Mattias Alkberg. (PM)

JOHAN SJÖSTRAND

Mer läsning

Annons