Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Banar väg för musiken inom EU

Annons

En helt ny organisation som ska ta tillvara musikbranschens intressen inom EU bildades i London förra veckan. Till vice ordförande valdes Hans Hjort, artistmanager och konsult åt bland annat Falun folkmusik festival.

- Musikindustrin har en del särskilda problem i EU-konstruktionen och hamnar ofta lite vid sidan av i den gemensamma marknaden, säger Hjort.

Organisationen heter European live music forum (ELMF). Folkets hus & Parker festival är den svenska organisation som i nuläget är med. Specifika frågor som ELMF kommer att driva är bland annat negativ särbeskattning, problem att få arbetstillstånd under turnéer för både musiker utanför EU som kommer hit och för EU-medborgare som turnerar utom EU samt arbetsmiljöproblem.

Målet är främst att påverka EU-kommissionen och inom ett år hoppas Hans Hjort att ELMF kommer att ha status som officiell "speaking partner" till kommissionen. Och han upplever att det även från myndighetshåll är välkommet med en samlad motpart.

- Vi har haft goda kontakter med kommissionen. Mycket handlar om brist på kunskap.

Vem tog initiativet till organisationen?

- Det har pågått diskussioner på olika håll under ett par år. I januari samlades ett gäng i Holland där vi bildade en arbetsgrupp.

Ett hundratal nationella branschorganisationer bjöds in till mötet i London och hela femtio kom. Av dessa var sexton med och bildade organisationen.

- Jag tror att antalet kommer att växa snabbt, när organisationerna hunnit förankra beslutet bland sina medlemmar.

Själv har Hans Hjort verkat inom en internationell musikmiljö sedan 70-talet och har ett stort kontaktnät i Europa. ELMF:s ordförande Peter Jenner, tidigare manager åt Pink Floyd och The Clash, är exempelvis bekant sedan tiden då Hans Hjort råddade åt de förstnämnda.

ANDERS GUSTAFSSON

Mer läsning

Annons