Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Banalt påpekande 52 gånger

Annons

Den tyska kriminalromanen Das Ende der Kanzlers, som handlar om ett fiktivt attentat mot förbundskansler Gerhard Schröder, har stoppats av hovrätten i Hamburg. Efter anmälan från en upprörd Schröder tvingades förlaget i april stoppa utgivningen, då på grund av omslagsbilden som visade Schröders ansikte inramat av ett hårskors i skjutvapen. Men kanslern var inte nöjd och efter en ny prövning har rätten beslutat förbjuda försäljning av boken så länge texten beskriver ett mord på Tysklands förbundskansler, skriver Der Spiegel. Som författare till boken anger förlaget pseudonymen Reinhard Liebermann. (PM)

Litteratur | Lyrik

VEDBÄRERSKAN

Bertil Pettersson

Ellerströms

Dikt mår bra av experimenterande. Litteraturhistorien skulle bli abrupt kort och hopplöst ointressant om inte det plogats nya vägar för nya uttrycksmöjligheter. Av den anledningen är det alltid intressant att ta del av en publikation som inte räds för att föra in poesin i experimentlabbet.

Bertil Petterssons bok går snabbt att ta sig igenom, faktum är att det enda man behöver göra är att läsa första dikten på första sidan och sedan gå till innehållsförteckningen. Det är nämligen samma dikt under nytt namn som återkommer på sida efter sida (det finns en variant med till synes slumpvis valda bokstäver omotiverat bortplockade). Syftet annonseras på baksidan av omslaget: Vad händer med dikten när den får en annan rubrik?

En text uppfattas olika beroende på utgångspunkterna hos den som läser den, så är tingens ordning, vi är helt enkelt olika. Att sätta olika rubriker till samma dikt 52 gånger för detta banala påpekande föder frågan både till författaren och till Ellerströms förlag: Har ni inget bättre för er?

Deckaren där Schröder mördas stoppas igen

ANDERS LAGERQUIST

Mer läsning

Annons