Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Babben, du är bäst som komiker

Annons

Hayati Kafe, ursprungligen från Turkiet, har bott i Sverige under i princip hela sin karriär från början av 60-talet. Här har han bland annat gjort sig känd som en Sinatratolkare av rang.

Vid gårdagens konsert visade han att han är ett proffs ut i fingerspetsarna.

Det var omöjligt att värja sig från denne elegante gentlemans charm. Glimten i ögat satt lika gjuten som fraseringarna i sången. Han hade en scennärvaro och en säkerhet som bara årtionden av erfarenhet kan ge.

När det handlade om klassisk crooner-jazz finns det inga invändningar. Där är han hemma. En rad pärlor som tidigare gjorts odödliga av namn som Sinatra, Duke Ellington, Owe Thörnqvist och Ray Charles avverkades. En smäktande och jazzig version av Fredrik Åkare och Cecilia Lind rodde han också iland med den äran.

Babben och Hayati verkar trivas tillsammans, Siljan blue orchestra gör ett bra jobb i både samspel och soloinsatser, och det är en trevlig och mysig afton. Men det finns ett stort problem.

Babben Larsson sjunger inget vidare. Så länge det är Hayati som står för sånginsatserna går allt som smort. En duett som Saying something stupid like I love you, där de följs åt, fungerar också hyggligt.

De nummer som Babben Larsson sjunger själv faller platt till marken. Det är inte så att hon är någon fullständig katastrof och inställningen är sympatiskt anspråkslös. Men bristen på känsla är tillräckligt påtaglig för att bli irriterande. En inte ringa del i detta är ett ganska svengelskt uttal.

Det märktes tydligt att hon trots allt är en prao-elev på jazzens område. Mer hemma var hon inte oväntat i mellansnacken, som tangerade ståuppkomik.

Hon berättade underhållande anektoter från turnélivet i Knutbytrakten och den gotländska källsorteringen. Hon avslöjade också den nya turistattraktionen på Fårö: Ingmar Bergman-land "eftersom Bergman fyller 750 år". Med det olustiga huset och giftasgrottan.

- Ibland står Ingmar och delar ut skuldsedlar.

Humorn är Babben Larssons rätta element. Återigen - erfarenhet, fast på ett annat område än musikens.

Komiker, bliv vid ditt skämt.

Fotnot: I kväll uppträder de i Kristinehallen i Falun.

ANDERS GUSTAFSSON

Mer läsning

Annons