Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Avvisad från Sverige

Annons

Många svenskar är ovetande om något viktigt. I vårt land finns uppskattningsvis 4 000 flyktingar som gömmer sig. Kanske tvingas nu också Helya Riazat från Falun att gå under jorden tillsammans med sin familj.

De flyktingar som tvingas gömma sig, drömmer om en tillvaro i ett öppet och fritt samhälle, de vill omfattas av samma möjligheter och frihet som vi har. Det är därför de finns här.

Men den svenska flyktingpolitiken har förändrats dramatiskt sedan socialdemokraterna åter fick makten 1994. Ny demokratis program för en mer restriktiv flyktingpolitik har på en rad punkter genomförts av Göran Perssons ministärer.

Sverige tar i dag knappt emot några flyktingar alls. Regeringspartiet har dragit i nödbromsen och Migrationsverket har infört hårdare och stramare regler.

Priset är högt, oerhört högt, för dem som flytt och tvingas genomgå en, ibland, nästan lika brutal behandling av det svenska migrationssystemet som de fick genomgå under repressionen i hemlandet.

En gömd flykting är en människa som inte har rätt att stanna i Sverige men som inte vågar återvända till sitt hemland. En gömd flykting saknar giltiga ID-handlingar i Sverige och kan när som helst gripas av polisen.

Konsekvensen blir att personen måste leva under jord. Hon kan inte arbeta lagligt, utan tvingas jobba svart och vara helt i klorna på sin chef.

I regel kan hon inte få hjälp av den svenska sjukvården och vårt rättssystem om hon skulle behöva. Hon kan inte ge sig tillkänna, utan tvingas leva i ständig rädsla för att bli gripen och utvisad.

Livet i exil innebär för många en fruktansvärd tillvaro. Familjer splittras, drömmarna om hemlandet gnager, oron över framtiden och osäkerheten inför det nya landet kan skapa oerhörda tragedier.

Den svenska flyktingpolitiken lägger sig som en tjock dimma över allt detta, så att ingen horisont går att skönja och så att lidandet bara förvärras.

Den mentala press som de gömda flyktingarna i Sverige tvingas leva under är något ett samhälle som utger sig för att värna välbefinnande och värdighet aldrig kan acceptera. Men i Sverige accepteras just detta faktum.

Om vår regering brydde sig om dem som är de kanske mest utsatta av alla i vårt land, så skulle de utfärda en flyktingamnesti.

Det innebär att de gömda flyktingarna får uppehållstillstånd och därmed rätten till flyktingintroduktion, SFI, möjlighet att betala skatt och rätten att bygga en framtid i Sverige. Det skulle minska lidandet drastiskt. En amnesti skulle dessutom hjälpa den svenska ekonomin eftersom svarta jobb blir vita.

Den svenska flyktingpolitiken är lika taggig och jävlig som en sosseros. Talet om rättvisa och solidaritet innebär för Göran Persson och SSU tydligen att stänga och regla dörren till Sverige. Snart är dörren öppen bara för utländska experter på telecomteknik och brasilianska fotbollsspelare som kan dribbla sig in i Örgrytes startelva.

FREDRIK MALM

Mer läsning

Annons