Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Avesta Art 2004 på gång

Annons

I sommar genomförs Avesta Art för sjätte gången. Den gamla slaggstenshyttan blir på nytt konsthall för samtidskonsten. Invigningen äger rum den 8 maj och årets tema är Gränser - Gränslöshet.

I år deltar tre konstnärer från Åland och sju från Sverige:

Thomas Broomé, Yrjö Edelmann, Keathy Ericsson-Jourdan, Cecilia Falk, Guy Frisk, Magdalena Hellström-Zimmermann, Ulrica Hydman-Vallien, Arijana Kajfes, Mikael Richter och Tage Wilén.

- Konsten kommer att spegla spännvidden mellan konst och design, mellan det unika och det massproducerade. Den unga konstens nya uttryck ska möta etablerade konstnärer, som också arbetar med mångfaldigad formgivning, säger kulturchef Lars Åke Everbrand. Han har tillsammans med Kenneth Linder från projekt Korsväg Avesta, stått för konstnärsurvalet. Både vår tid och dess etiska frågor och historien, inte minst industriarvet, ska behandlas i utställningen.

- Samtidskonstens uttrycksformer är gränslösa, yngre konstnärer som Kajfes, Broomé och Richter rör sig på ett intressant sätt mellan konst, naturvetenskap och fysik. De arbetar med ljus och neon och rörliga skulpturinstallationer.

Under sommaren blir det kulturprogram varje vecka med musik, lyrik och föreläsningar. Design i Dalarna, Gahn-akademien och Rådet för arkitektur och form i Dalarna arrangerar sex föreläsningar på designtemat.

Som alltid har också den konstbildande verksamheten en viktig plats i Avesta Art med skolverksamhet och offentliga guidningar, säger Karin Perers.

MARIANNE TÖRNER

Mer läsning

Annons