Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Även vänstern kräver ett besked

Annons

Lundkvist tycker att uppgifterna om att varje biljett på Dalateatern kostar skattebetalarna 1 433 kronor är fakta att ta på allvar. Hennes förslag till att förbättra statistiken är att se till att nya grupper hittar till teatern så att publiken växer och stödet per biljett därmed kan minskas.

I en debattartikel i denna tidning den 31 juli ställde Lundkvist frågan om det rör sig om "skattesubventionerade teaterbiljetter till dalfolket eller en exklusiv underhållning för välbeställda Falubor?"

- Det ska inte komma någon uppifrån och tala om för folket vad det ska få för teater och inte heller anser jag att "ge folket vad folket vill ha" är en vettig hållning. Dalateatern bör försöka landa någonstans mitt emellan.

- Vi i v måste sätta press på länsteatern. Jag tycker i och för sig att det är bra med experimentell teater och att Astrid Assefa på sin korta tid visat att hon har bra idéer och att teatern blivit mer synlig ute i länet, säger hon.

Birgitta Lundkvist vill inte att politiker ska detaljstyra teatern, men konstaterar att det ändå är politiska beslut om anslag till Dalateatern som ger teatern dess förutsättningar.

- Teaterledningen måste själv avgöra om repertoaren måste förändras. Kanske fungerar inte annonseringen?

- Jag skulle vilja se ett tätare samarbete med de studieförbund som också får stöd av landstinget. Dalateatern skulle kunna närma sig publiken via arbetsplatser och skolor.

- Dalateatern bör fundera på om den har en bristande dialog med publiken. Det kan vara så när de inte får större publik än så här.

Fotnot: Birgitta Lundkvist bor i Skattungbyn och såg Dalateaterns föreställning Martinsons i Orsa. Dessförrinnan såg hon La strada del amore i Falun.

Mer läsning

Annons