Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Avemo fick publiken att explodera

Annons

musik | klassiskt

S:t Christoper Chamber Orchestra

dirigent: Donatas Katkus

solist: Kerstin Avemo, sopran

musik av Haydn, Britten, Stravinsky, Balakauskas, Bernstein och Almqvist

publik: cirka 600

Siljansnäs kyrka, 1/7

MUSIK VID SILJAN

Konsertpubliken i Dalarna är bortskämd med goda framföranden av Wienklassisk musik, men i Siljansnäs i går rörde sig Litauens bästa kammarorkester, S:t Christoper Chamber Orchestra, på en nivå som Dalasinfoniettan antagligen bara kan längta efter.

I Haydns 64:e symfoni, kallad Tempura mutandur, framträdde en sensationell stråksektion, rakbladsvass, bitande rapp, men ändå med en varm, nästan smeksam dynamik.

Orkesterns blåsare fick visa samma klass först efter paus i Stravinskyverket.

Kerstin Avemo lockade till stående applåder redan före paus. Då hade hon gjort Brittens infallsrika tonsättning av Rimbauds Les Illuminations intensivt, sensuellt och med en betagande charm.

Avemo magnetiserade publiken med sin sanna och självutlämnande hållning. Det finns något genuint lustfyllt och trovärdigt i hennes vilja till kommunikation som får åhörarna att falla platt och kapitulera.

Les Illuminations kräver kanske framför allt textförståelse för att fungera. Här imponerade Avemo därför mest med trohet mot verkets upphovsmän.

Det hade redan innan utlovats extranummer efter andra akten, och det är rimligt att anta att många satt i spänd förväntan på dem. Men då presenterade sig konsertens verklige joker - den jovialiske dirigenten Donatas Katkus som hade anledning att vara mycket nöjd med sin orkester.

Katkus dribblade, formligen slog tunnlar, på publiken i en elegant ragtime och showade generöst med Avemo i rasande roliga Glitter and be gay ur Leonard Bernsteins opera Candide.

Publiken exploderade. Konserten gör anspråk på en av toppplaceringarna när musikåret i Dalarna sammanfattas. Professionalitet! Generositet! Virtuositet!

JENS RUNNBERG

Mer läsning

Annons