Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Avancerat återbruk

/
  • Emma Billbäck.
  • Emma Billbäck planerar sina materialkrockar noga. – Jag är en samlare och kan se olika förtjänster i olika material. Genom att kombinera oväntade material med varandra kommer kvalitéerna fram tydligare, säger Emma.
  • En av Emma Billbäcks arbeten i serien Naturproteser, där hon kompletterar naturen med tillägg i silver.
  • Klister, i stället för en kedja, håller silversmycket på plats.
  • Starka glas behövs för att smida små detaljer.
  • Connections och är gjort av rött och gult skräp från Oslo. Smycket visas under pågående utställnling Re-Form i Rättvik.Foto: Emma Billbäck
  • Aspartam heter en serie foton tagna av snöklädda granar. Snön på granarna har målats på plats i skogen med hjälp av högtryckssprayflaska och giftfri vattenfärg.Foto: Emma Billbäck

Ölburkar och pärlor, briljanter och plast.
Emma Billbäck gillar materialkrockar och att göra nytt av gammalt.
Just nu visas hennes konst på Rättviks kulturhus i utställningen Re-Form.

Annons

Det glittrar och glänser i Emma Billbäcks ateljé i Tällberg. Glasskross är ett favoritmaterial liksom skruvar, muttrar och färgglad plast.

– Jag är en samlare och kan se olika förtjänster i olika material, säger Emma som just nu arbetar med en slangklämma som så småningom ska bli en ring med en infattad briljant.

– Genom att kombinera oväntade material med varandra kommer kvalitéerna fram tydligare, säger Emma som lika ofta som han använder det andra kasserat, jobbar med briljanter, guld och förgängligt naturmaterial.

De senare i ett installations- och fotoprojekt kallat Aspartam, där Emma sprutmålar snöklädda träd med grälla (giftfria) färger. Hon har också gett ett dött pilträd nytt liv med blå färg. Något som visades utanför Leksands konstmuseum 2008.

Intresset för naturen är genomgående i hennes konst. I en serie kallad Naturproteser gör hon tillägg i silver till döda träd, blommor och kvistar. Nationalmuseum har visat hennes döda asp med skira silverblad.

– Mycket av det jag gör bottnar i en politisk inställning. För mig handlar det om att visa hänsyn och respekt, att vara snäll och inte så egoistisk.

Till och med den 29 januari kan man se exempel på hennes verk i samlingsutställningen Re-Form i Rättviks konsthall som hon delar med Anna Sjons Nilsson, Hanna Björklund och Inger Meyer.

Utgångspunkten är återbruk. Emma Billbäck visar sex objekt, bland annat en bröllopskrona av glaskross, stålvajer och fårskinn.

Ett praktfullt halssmycke är tillverkat av material ur blåa ölburkar med guldskepp och kombinerat med pärlor och silver.

– Skeppet på ölburken har min morfars far, JC Andresen, målat. Pripps snodde det rakt av från en av hans målningar, men de har betalat i efterhand. Jag tyckte att det var roligt att använda mig av skeppen i ett halsband, säger Emma som också visar ett halssmycke hon tillverkade under masterutbildningen till metallkonsthantverkare i Oslo.

Verket heter Connections och är gjort av rött och gult skräp hon samlat mellan två adresser i Oslo.

– Det är sammanlänkat både i formen och i det konsekventa färgvalet, säger Emma som strävar efter tydlighet i sina verk.

Varje objekt, installation eller smycke ska ha ett eget uttryck innan Emma känner sig nöjd.

– Jag utgår ofta i en lek med ord. Men ändå är det svårt att sätta ord på vad som avgör om ett verk är färdigt. Det handlar om kompositionen, balansen och uttrycket.

– Jag strävar efter att kliva ur de vanliga kuggarna och se på ting ur ett nytt perspektiv. Det finns oändliga möjligheter om man bara tillåter sig att tänka lite friare.

Mer läsning

Annons