Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Åtta skulptörer arbetar i Orsa-sten

Annons

Åtta skulptörer är just nu samlade till ett internationellt stensymposium i Orsa. Under två veckor arbetar de i stenbrottet vid Kallmora, nära slipstensmuseet.

Den rosa sandstenen bearbetas skulpturalt och resultatet kommer att redovisas i en skulpturutställning, som öppnar i slutet på juni och pågår hela sommaren. Konstverken visas upp dels i Mässbackens slipstensmuseum, dels i centrala Orsa.

Konstnärerna kommer från många håll. Följande deltar: Alena Matjekow, Prag, Ian Newberry, England och Hovmantorp, Jordi Arkö, Garsås, Jörg Jeschke, Falun, P-O Söderlund och Nina Lindunger, båda Orsa. Orsa kommun står för projektet och Kent Boholm, föreståndare för konstskolan vid Gruvstugan i Falun, är ledare för symposiet.

Film om emaljutsmyckning

Borlänge. Film i Dalarna fortsätter arbetet med att i kortfilmer dokumentera konstnärer i Dalarna. För närvarande filmas hur en utsmyckning för Maserhallens nya entré i Borlänge växer fram.

Konstverket, 25 kvadratmeter till ytan, har skapats av borlängekonstnären Gösta Backlund. Han är mycket glad över satsningen, främst för att Föreningen Emaljverkstaden i Falun, som i år fyller 25, uppmärksammas och filmen visar hur en emaljutstyckning blir till, från tanke till verklighet. I Film i Dalarnas dokumentation medverkar både plåtslagare, arkitekt, beställare, emaljmakare och konstnär.

Film i Dalarna har tidigare gjort kortfilmer om konstnärer, om Maria Oom, Jörg Jeschke och Arne Fredriksson, till exempel.

Krukor på

Sätergläntan

Leksand. På midsommardagen är det vernissage på Sätergläntan, Hemslöjdens gård i Leksand. Keramikern Tomas Anagrius ställer ut "Krukor och kannor" i sommarkaféet. Utställningen pågår dagligen till och med 11 augusti.

Mer läsning

Annons