Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Att synliggöra historien

Annons

På universitet, högskolor, museer och inom turistindustrin produceras idag massor av information med hjälp av den nya tekniken.

Vetenskaplig utveckling av Jurassic Park, skulle man kunna säga, men producerad utan kommersiella syften.

Digital interpretation innebär att gör den osynliga, försvunna delen av vår historia synlig med ny teknik.

7 - 9 april blir Falun och Dalarnas museum platsen för en konferens om digital interpretation. Att Falu gruva blivit Världsarv bidrar i hög grad till att Falun är ett hett namn även inom det här området.

Nu knyts nätverk för fortsatt kulturutbyte. Till konferensen kommer bland andra en föregångsman inom digital interpretation, holländaren doktor Kim H. Veltman.

Det pågår åtskilliga spännande projekt också i övriga landet, liksom ute i Europa och USA. Spetsprojekten kommer att presenteras på konferensen. På Gotland är Ajvide stenåldersby aktuellt animationsobjekt. Stockholms skolförvaltning arbetar med ett projekt där gamla Klarakvarter återskapas så att man kan gå in i byggnaderna och till och med kan kommunicera med andra som befinner sig där via nätet.

Gamla Uppsala är på gång i 3 D och Interaktiva institutet i Umeå samarbetar med St Petersburg för att presentera den historiska staden inför 300-årsjubileet nästa år. New Yorkstadsdelen Harlem på 1920-talet är ett annat spektakulärt projekt, liksom Sidenvägen.

I Dalarna finns det gott om historiska miljöer värda att åskådliggöra med animationer. Koppar- och järnhanteringen lämpar sig särskilt bra.

En annan miljö skulle kunna vara Siljansringen, meteoritnedslaget i Siljan, föreslår Örjan Hamrin, när han berättar om teknikens möjligheter inom museivärlden och arkeologin.

Han är Dalarnas museums representant i organisationen CDI (Centrum för Digital Interpretation) i Falun, som arrangerar konferensen. I organisationen ingår också Falu kommun (Näringslivskontoret), Högskolan Dalarna och Digital Park. Konferensen samarbetar med Delegationen för industrisamhällets kulturarv.

1998 års utbildning i dataanimation på Högskolan Dalarna blev startskottet för en utveckling som lett Falun in i den digitala världens mest avancerade teknik. Falun var tidigt ute med 3 D-animationerna Stora torget år 1900 och Körsnerska hyttan, föregångare till Gruvraset i Falun - alla framarbetade av Ritha Ericson och Mats Carlborg, som båda gått högskolekursen.

I och med att Falun startat Centrum för Digital Interpretation markerar staden sin plats i utvecklingen. Det 2-åriga EU-projektet är avsett att bli permanent.

MARIANNE TÖRNER

Mer läsning

Annons