Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Att döda ett barn - för ökad trafiksäkerhet

Annons

I går var i alla fall Alexander Skarsgård på Sandrewsbiografen i Borlänge för att visa sin kortfilm som bygger på novellen Att döda ett barn.

- Jag är ingen torr, kylig, rationell byråkrat. Jag drivs också av känslor, säger Roger Johansson, biträdande trafiksäkerhetsdirektör på Vägverket.

Tillsammans med Dalarnas trafiksäkerhetsförbund har han bjudit in Alexander Skarsgård och Björne Larson för att på ett så bra sätt om möjligt försöka få ett 160-tal gymnasieelever att intressera sig för Nollvisionen - riksdagens långsiktiga mål för trafiksäkerhet.

Att döda ett barn är Alexander Skarsgårds och Björne Larsons första film och den baserar sig på Stig Dagermans klassiska novell från 1948.

Det är en omotiverat moderniserad filmatisering av den suggestiva klassiska berättelsen om döden. Bitsockret som det lilla barnet ska gå till grannen för att hämta har bytts ut till strösocker, och det är en skimrande röd cabriolet "mannen som ska döda ett barn" kör. Vackra bilder på dyr 35- milimetersfilm, men aningen överflödig.

I filmen, som är drygt åtta minuter lång, medverkar bland annat Alexanders sexårige lillebror Valter Skarsgård och det är pappa Stellan Skarsgård som står för berättarrösten.

- Jag passade på att ge släktingar jobb. Pappa och brorsan är nere i Italien nu så de har inte sett filmen ännu, säger Alexander Skarsgård.

Alexander Skarsgård har tidigare bara arbetat som skådespelare och Björne Larson har ett förflutet inom reklambranschen har aldrig förut sysslat med regi.

- Vi tyckte att Stig Dagermans novell är bra och lagom att börja med och så handlar den ju om livets förgänglighet och flyktighet, säger Alexander Skarsgård.

Nu planerar han och Björne Larson att fortsätta samarbeta i ett lite längre filmprojekt.

- Vi håller på att skriva manus, vi kompletterar varandra väldigt bra. Vi får se hur det går, säger Björne Larson.

Filmen hade premiär på Göteborgs filmfestival för två månader sedan och nu går den som förfilm till Michael Moores Bowling for Columbine runt om i landet.

- Det passar bra som förfilm till en dokumentär, den skulle ju aldrig ha funkat innan en komedi eller så, säger Alexander Skarsgård innan han fastnar vid väggen inne i biosalongen för att ge kramar och skriva autografer.

ÅSA JOHANSSON

Mer läsning

Annons