Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Återuppstånden i Grycksbo

/

Annons

En röd spotlight som lyser upp kyrkofasaden skvallrar om att det är en annorlunda kväll i Grycksbo kyrka. Inuti är det fullsatt - minst 220 personer ser, i en nära två timmar lång föreställning, lärjungen Judas leda sin mästare i döden.

Musikalgeniet Andrew Lloyd Webbers tolkning av Jesus sista vecka före korsdöden är ett stapelverk av fantastiska kompositioner och arrangemang. Därför är det minst sagt modigt av Grycksbos kyrkomusiker Margareta Andréasson att för femte gången sedan 1999 ansöka om tillstånd för att få sätta upp musikalen och ta sig an verket med sina 60 amatörsångare i kyrkokören och flickkören.

I ljuset av det kan man inte vara annat än imponerad. Det är ett glatt och friskt kämpande gäng som gör stordåd med tillgängliga resurser. Ramverket med tidsenliga dräkter, stämningsfull dekor och ljussättning fungerar utmärkt i kyrkorummet med dess höga, kupolformade tak. Det inhyrda kompet ger sångarna en trygg och stabil grund att stå på, körsången förstärker och berör vid flera tillfällen under kvällen, en ung danstrio lättar upp i Kung Herodes sång, och emellanåt glimrar solisterna i sina framföranden.

Men den som förväntar sig att kyrkokörerna ska prestera stora sceniska konstverk är varken rättvis mot sig själv eller ensemblen. Det skulle kräva många naturbegåvningar som Binge Grönoset. Han har en av de mest krävande rollerna i sin gestaltning av Judas och står för den starkaste rolltolkningen. Han sjunger bra och skulle leverera i vilken roll som helst.

Riktigt så högt når ingen annan, inte ens Jesus själv, Åke Edvinsson, även om det märks att han är "det enda inhyrda halvproffset" som Margareta Andréasson uttrycker det. Han briljerar med sin sång, inte minst i andra aktens Getsemane.

Föreställningen förföljs dock av ett problem. Även om rutinerade trummisen Hans-Erik Grandin gör allt för att spela nyanserat - ibland rör han knappt sina instrument - dränks sången i de lägre intervallerna alltför lätt av kompet och berättelsen blir för ett ögonblick fragmentarisk.

Egentligen är utmaningen på tok för stor. Alltihop är lite naivt och dåraktigt, men samtidigt så tappert och charmigt. Och kanske är det just därför Jesus Christ Superstar fungerar så bra även i Grycksbo.

FAKTA: Teater, musikal

  • JESUS CHRIST SUPERSTAR
  • Musik: Andrew Lloyd-Webber
  • Text: Tim Rice, svensk översättning Britt G Hallqvist
  • Regi: Monica Hemberg-Caesar, Christine Wesström
  • I rollerna: Åke Edvinsson (Jesus), Binge Grönoset (Judas), Gunilla Hammar (Maria Magdalena), John Sund (Pontius Pilatus), Anders Borgs (Petrus), Hans Lundin (Simon Seloten), Grycksbo kyrkokör och flickkör
  • Publik: 220 (fullsatt)
  • Grycksbo kyrka, Grycksbo, 16/3

Mer läsning

Annons