Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Astrid-priset ännu inte etablerat

Annons

Syftet är ädelt, det handlar om att ge barnlitteraturen en högre status - över hela världen. Kulturrådet som administrerar Astrid Lindgren memorial award satsar hårt på att få medier utomlands att få upp ögonen för priset. I år delas det ut för tredje gången och förväntningarna på den internationella bevakningen är stora.

- Priset är så nytt, men det får mer och mer genomslagskraft. Det finns en stor kunskap om det, men främst bland de aktiva, inom biblioteks- och förlagsbranschen. Vi vill marknadsföra priset så att det når andra också, säger juryns ordförande Larry Lempert.

Men en snabb rundringning till några kulturredaktioner i Europa och USA visar att få av de riktigt stora tidningarna har planer på att skriva om priset och ännu färre har skrivit om det tidigare år.

- Lindgren, Torgny Lindgren? säger till exempel en kulturredaktör på franska Le Monde.

Redaktören med ansvar för barnlitteratur på samma tidning känner däremot väl till Astrid Lindgren och priset till hennes minne, men hittills har man inte publicerat någon artikel om det.

Tidningen Guardian i Storbritannien har inte heller skrivit om priset. Spanska El País har nämnt det, men indirekt. I Ryssland, Nederländerna och Tyskland, där Astrid Lindgrens böcker är populära, har priset fått större genomslagskraft.

I Brasilien, förra årets pristagare Lygia Bojungas hemland, blev priset en stor nyhet. Året innan kom pristagarna från USA och Österrike och uppmärksamheten blev inte lika stor. Framför allt amerikansk media har varit svårflörtad.

Washington Post har till exempel inte skrivit något trots att Maurice Zendak, som fick 2003 års pris, är amerikan.

Kulturredaktören Frances Tanabe säger att det inte är omöjligt att man gör det i år, om någon amerikansk nyhetsbyrå skickar ut en text.

USA har heller inte deltagit i nomineringen av pristagare, i likhet med Storbritannien.

- Vi hoppas att fler ska uppmärksamma det för varje år. En större spridning betyder att vi får in fler nomineringar. Det skulle göra priset ännu mer internationellt, säger Larry Lempert.

(TT Spektra)

ELIN VIKSTEN/LISA BODA

Mer läsning

Annons