Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Assefa vill ha debatt

Annons

Vi måste lägga oss i!

Dalateaterns nya chef Astrid Assefa tänker inleda teaterhösten med att inbjuda politiker och allmänhet till en debatt om vad demokrati, kultur och mänskliga rättigheter står för och varför det är viktigt att rösta.

- Jag känner en oro inför att grupper i samhället i dag inte tycker det är värt att rösta, att de inte tycker att de är en del av samhället.

Om ointresset grundar sig på förakt för politikerna borde det ju i stället vara ännu en orsak att gå till vallokalerna, menar hon.

Astrid Assefa har fortfarande sina hem på två håll och har just kommit från ett varmt tåg från Stockholm.

- Jag är nog originell som pendlar åt "fel" håll, skrattar hon.

Timmarna på tåget ger också utrymme för tankar. Till exempel om varför politikers välvilliga tal om kultur blir allt yvigare i takt med att anslagen urholkas. De statliga medlen till scenkonsten har skurits ner med minst 10 procentde senaste fyra åren. Något som skett i takt med att publiksiffrorna går stadigt uppåt och kultur sägs vara allt viktigare. Nye teaterchefen konstaterar att Dalateatern lever under ett stadigt sparbeting.

- Det konstnärliga är det enda vi inte sparar på, säger hon.

- Alla jag mött sedan jag tillträtt är så oerhört hjälpsamma och entusiastiska, konstaterar hon och verkar närmast lite förvånad. För var är alla de som sägs klaga över att kulturpengar tas från annat "nyttigt"? Kanske måste jag ge mig ut på arbetsplatserna, på byggen och sjukhus, och leta fram motståndarna?

- Nu klurar jag mest på hur jag ska få politikerna som inbjuds till debatten att visa färg, säger debattledaren Assefa.

Anslagen till kultur och vård blir ett givet inslag under debattkvällen på teatern den 29 augusti.

- Inte lär vi komma fortare fram i vårdköerna om de få procenten kulturpengar dras in, menar Astrid Assefa. Problemet är att kulturens värde är så svårt att uppskatta i siffror i en marknadsinriktad värld.

- Hur mäter man värdet av en teaterföreställning som vidgar medvetandet och fördjupar empati och inlevelseförmåga?

Efter 70-talets våg av politiskt engagerad teater följde något som liknade en motreaktion. Men vi kommer inte undan politiken, som Astrid Assefa säger:

- Politik handlar ju i grunden om hur vi ska leva och vilka värderingar vi ska ha. Därför finns ingen opolitisk teater, utan bara teater som uttrycker ett förhållningssätt till humanismen som grund.

Det moderata utspelet att lägga ner Riksteatern och i stället lägga mer resurser på de regionala teatrarna tror hon inte mycket på.

- De pengarna kommer bara att rinna bort. Regionteatrarna och den turnerande Riksteatern behöver och kompletterar varandra. För övrigt minns jag hur oerhört mycket Riksteatern betydde för mig, när jag växte upp i Värmland och såg gästspelen i Säffle.

Scenkonsten är ett redskap i demokratins tjänst. Det poängterar Teaterförbundet, Svensk Teaterunion och Teatrarnas Riksförbund som inför valet har dragit igång en kampanj under namnat "Allt större publik men allt sämre resurser!"

Teaterbranschen framhåller bland annat att resurserna måste öka för att anpassas till målen och anslagsgivningen vara tydlig, konsekvent och långsiktig.

Dalateatern satsar inför valet också på annat sätt. Den 7 september kommer säsongens första barnteaterlördag.

Den ägnas en demokratikabaré av och med gruppen Saftsalongerna.

MARIANNE TÖRNER

Mer läsning

Annons