Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Assefa öppnade

Annons

Dalateatern var under 2003 landets näst dyraste länsteaterinstitution mätt som kostnad för skattebetalarna per besökare. När tidningen berättade om det i augusti kom kraven på förändringar av publikarbetet från alla politiska läger.

Bengt Andersson (m) i landstingets regionala utskott ansåg att det vore rimligt att begära dubbelt så stor publik som de 13 488 personer som såg Dalateaterns föreställningar 2003.

Birgitta Lundkvist (v) pekade på teaterns misslyckande när det gäller att attrahera arbetarklassen och den lägre medelklassen. Hon krävde besked om vilka förändringar teaterledningen planerar.

Teaterordföranden Ann-Christine Östlund Bäckehag (s) förutskickade att landstingsmajoriteten skulle rikta krav på bättre publikarbete till teaterledningen och teaterchef Assefa sade att hon tog till sig av kritiken vad gäller marknadsföring och publikkontakter.

Särskilt nämnde Assefa vikten av att erövra Borlängepubliken.

I går började teatern så smått möta en "provpublik" för att kunna utvärdera och förändra dessa delar av teaterns omvärlds- arbete.

- Vi måste nå nya grupper och teaterovana grupper. För oss är det här ett nytt arbetssätt, sade producenten Mats Höjer.

En av de aktiva bakom gårdagens upplägg när det gäller att möta ny publik var ledamoten i teaterstyrelsen Leif Berg (m).

Dalateatern bjöd de inbjudna på mat. Assefa talade om att vara chef på teatern nunder rubriken "Ledarskap i ett konstnärligt hus", lite så där chefer emellan. Assefa framförde också flera sånger från scenen.

Besökarna fick se skådespelare i färd med att arbeta fram gestaltning av ett slagsmål på krogen Ekorren i den kommande pjäsen Fet-Mats, de fick se sminkbord och kostymateljé.

Nina Kjällkvist berättade om Dalateaterns barn- och ungdomsteater.

Assefa ville redan nu berätta för provpubiken att det hösten 2005 kommer att spelas en ungdoms-pjäs som tar upp sexualitet och identitet. Projektet har arbetsnamnet "Det är något annat som tar över" och behandlar bland annat gruppvåldtäkten i en gångtunnel i Borlänge.

På vuxensidan kommer det ges att en pjäs med arbetsnamnet "Nuförtiden" som bygger på intervjuer med människor i Dalarna. 2005 fyller Dalateatern 30 år som länsteaterinstitution.

Om en vecka ska provpubliken ha kommit in med en skriftlig utvärdering av arrangemanget.

JENS RUNNBERG

Mer läsning

Annons