Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Arrangörerna vilar på ideella själars axlar

Annons

Det är snarare regel än undantag att det finns en ideell apparat runt de stor kultur-, sport-, och nöjesarrangemang i Dalarna. Det är också just tack vare den som förre landshövdingen Gunnar Björk hävdade att Dalarnas arrangörsförmåga är bäst i Sverige.

Men varifrån kommer all denna kraft - allt detta engagemang, all denna vilja att vara till nytta utan egen vinning?

- Ja, var någon annanstans i landet finns detta? Folk vill visa upp sin bygd och göra det trevligt för andra. De är jätteglada att vi bryr oss, att någon ser dem, säger Björn Ericson om de kontakter som togs under förstudien.

Ericson konstaterar att engagemanget ofta kanaliseras av dem han vill beteckna som "ideella entreprenörer". Av många i Dalarna vill Ericsson gärna nämna Olle Myrberg som är eldsjäl i Vansbrosimningen.

- En humanist som är mån om andra. Han är med och skapar god verksamhet i vid mening.

Den föreningen som många andra är trogen sin idealitet men matchar den med en proffsighet vad gäller arrangemanget. Det har lett till att det överskott som Vansbrosimningen leder till för föreningslivet är större än hela kommunens föreningsstöd.

För två månader sedan samlades företrädare för många arrangemang till ett stort seminarium på Fornby folkhögskola. Där framkom önskemål om gemensamma tag vad gäller produktioner, kompetensutveckling och marknadsföring.

Dalarnas bildningsförbund har beställt studien och kommer att arbeta med att stärka arrangörerna i kontakter med makthavarna. Men Björn Ericson har en gnagande känsla av att det inte bara är av godo att kartlägga länets ideella krafter.

- Det bästa är om människor ställer upp för att de är idealister, inte för att de vill vara gratisarbetare. Jag är rädd att samhället kan komma att börja räkna på idealismen och förutsätta att den ska finnas.

Förstudien har tittat närmare på respektive största arrangemang i Dalakommunerna. Bara dessa omsätter 24 miljoner kronor och blir av tack vare att 5 100 personer gör 12 900 ideella arbetsdagar (för vilka deras föreningar ersätts). Det totala värdet för det samlade näringslivet av dessa 15 arrangemang uppskattas till 140 miljoner kronor.

Siffrorna är svindlande.

En så genomproffsig arrangör som Dalhalla vilar exempelvis tungt mot de byalag som hjälper till med mängder av praktiska sysslor vid konserterna.

Nästa månad presenterar Björn Ericson och hans kollega Kjell Englund den färdiga studien.

- Dalarna har en enorm utvecklingspotential här. Underhållnings- och upplevelsesektorn växer snabbt. Det gäller att vi är varsamma med gamla arrangörstraditioner, men ändå utvecklar dem, säger Ericson.

JENS RUNNBERG

Mer läsning

Annons