Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Arrangörerna behöver publikens stöttning

Annons

Vårt landskap har mer än 5 000 aktiva musiker. Totalt har vi över 1 000 band som repar i någon av de 300 replokalerna som finns. Vi har 19 aktiva musikföreningar. Dalarna har flera studieförbund som stöttar lokala musiker och föreningar samt hjälper till att höja kvaliteten samt öka antalet speltillfällen.

Vi har stads- och ortsfester, rockfestivaler, ett stort kalkbrott med musik, elgitarrstämma, konserter i både ungdoms- och krogmiljö, musik-, och folkmusikhus, rockmusikläger för ungdomar. Mediahögskola i Falun, Boom Town i Borlänge, spelmansstämmor, FFF och så vidare.

Musiklivet i Dalarna är unikt och det är något vi ska vara stolta över. Men, det är inte enkelt att arrangera musik i Dalarna. På något sätt måste vi försöka få publiken att förstå att man måste stödja arrangemangen för att arrangören ska kunna utvecklas. Arrangörer och band måste samarbeta, men framför allt måste publiken lära sig att besöka arrangemangen fastän det dragplåstret på affischen inte är det största i världen. Ju fler människor som stöttar de mindre arrangemangen, desto mer kan vi arrangera och på desto större arena.

Som det är nu stannar inte de största artisterna hos oss när de är på turné. Vi som arrangörer har inte råd att boka dem, för publiken kommer inte.

Som tur är får de flesta av våra musikföreningar stöd i form av bidrag från våra riksorganisationer. Vi kan boka större akter genom ett lägre pris. Peace & Loveföreningen har fått förtroendet från sin kommun att göra en av Dalarnas största rockfestivaler. Jätteroligt för Peace & Love och Dalarna, men tänk på att stötta föreningen resten av året också.

G-sträng i Avesta, KF positiv, Ungdomens hus Valhalla i Falun, Musikkvarteret Leksand, gUNGA i Gagnef, O.H.R.A Orsa, Backstage production Borlänge är musikföreningar som arrangerar musik helt ideellt, och gör det jävligt bra.

Vi arrangörer brinner, släck oss inte. Publiken ska kunna känna sig delaktig och genom ett starkt samarbete och ett musikaliskt nätverk ska vi lyckas behålla den underbara musikkultur vi har.

MIA GUSTAVSSON OCH TOMMY FORSELL

Mer läsning

Annons