Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Arn-musik i Dalhalla

Annons

Jan Guillous omåttligt populära serie riddarromaner om Arn har skapat en väldig turistboom. Den har också blivit tv-serie och Västergötlands museum har fått lov att både acceptera intresset och påminna besökarna om att "Arn är en uppdiktad person, skickligt inplacerad i verklighetens historiska händelser."

Nu blir historien om Arn också musikkonserter den 27 och 28 augusti. Dalhalla släpper den 25 februari 8 000 biljetter till produktionen Arn - ett musikaliskt äventyr, där Marcos Ciscars musik till TV4-serien står i centrum. Musiken är klart medeltidsinspirerad och en av två planerade cd-skivor har lanserats.

Viktoria Krantz och Martin Stenmark är sångsolister. Anders Norudde från Hedningarna spelar gamla instrument.

Jakobskören från Borlänge är en av körerna som tackat ja. Stora Kopparbergs kyrkokör överväger också att medverka. En orkester med femton stråkar och fem blåsare ska spela.

Vd Håkan Ivarson drar paralleller till en konsertant opera. Det finns nämligen ett episkt förlopp som ska åskådliggöras. Det sker med en berättare och genom "levande illustrationer".

I konserterna förekommer dans, bågskyttar och lansbärare. Dessa ska framträda längs bergväggarna och på vattnet.

Produktionsbolaget håller just nu på att detaljutforma konserten och att kontakta de musiker och statister som behövs.

- Handlingen ska föras framåt hela tiden. Vi räknar med 40-50 personer som utför de här "illustrationerna" och cirka 100 personer på scenen, säger Ivarson.

Jan Guillou har tillfrågats och samtycker till att göra konserter av romanerna. Han är upptagen och kommer troligen inte att medverka som berättaren. Däremot är han inbjuden att sitta i publiken när konserterna ges.

JENS RUNNBERG

Mer läsning

Annons