Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Armhävningar och läppglans - backstage med Bergman

/
  • Foto: Mats Laggar / Arkiv
  • En buss lastad med musik. Marit Bergman placerar förberedelserna inför årets Peace & Love-spelning i lyxkategorin. – Jag har tillbringat dagen med mamma och pappa i Rättvik och haft möjlighet att lyssna på bra musik innan min egen spelning.
  • Piffet är kul och en del av förberedelserna för Marit Bergman. Men musiken är det som räknas. – Jag vill att det ska låta skitbra.

Annons

Tidigare skrev alltid Marit upp ingefärste på ridern, listan med grejer en artist önskar bakom scenen som skickas till arrangörer innan spelningar.

- Men efter att en stackare berättat att hon fått köra tre mil för att inhandla teet skämdes jag så mycket att jag alltid tar med eget te nu förtiden, säger Marit som beskriver tiden innan spelningen på fredagens Peace & Love som ovanligt lyxig.

- Normalt kör man till en ny spelstad på natten och vaknar outvilad och lite förvirrad. I dag har jag tillbringat hela dagen med mamma och pappa i Rättvik, de körde mig hit några timmar innan jag ska upp på scenen, säger Marit som hade tid att lyssna till kollegorna i Deportees innan hon klev in i logen för att träffa bandkompisar, fixa sig och dricka te.

- Det är kanon om man är på festivaler och hinner lyssna på något bra band innan man själv ska upp, det peppar. Men det är svårare att hitta sin egen känsla om det är skitmusik innan. I dag var det bra.

I logen spelas ingen musik, mest för att ingen orkar ta med sig någon bandare enligt Bergman. Några kollar instrument och en halvtimme innan bandet ska upp på scenen sjunger Marit och hennes musiker igenom några låtar.

- Det är viktigt att hitta rösten och värma upp, säger Marit som även värmer upp kroppen med några armhävningar.

- Jag vet inte riktigt varför men det får igång mig. Precis som teet och att få fixa sig med smink och fina kläder.

Någon stylist finns inte med på turnéerna. Marit som blivit utnämnd till Sveriges bäst klädda kvinna kan själv.

- Visst skulle det vara kul med någon som piffade men det har vi varken plats för i budgeten eller bussen, säger Marit som för dagen valt en grön dräktjacka hon hittat på en antikaffär i Rättvik och till den en klänning som musikern Daniel Johansson tagit med från kemtvätten i Stockholm.

- Jag glömde hänga upp den, så nu är den kanske skrynklig, ursäktar sig Johansson.

- Äh, jag tror inte att Borlängeborna är så noga med strukna kläder, säger Marit som blir ensam kvar i logen när bandet går upp på scenen för att ställa upp instrumenten.

- Jag måste koncentrera mig och tänka igenom vad jag ska göra. Varje spelning är lika viktig för mig, jag vill att det ska låta skitbra.

Mer läsning

Annons