Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Arlo för arvet vidare

/
  • Folksångaren Arlo Guthrie, son till Woody Guthrie, kommer till Greens hotell i Tällberg i morgon.

Han har gjort musik, skrivit barnböcker och medverkat i filmer och tv-serier. I morgon kommer Arlo Guthrie ensam med sin gitarr till Tällberg.

Annons

Arlo Guthrie har inte besökt Sverige på åratal, men nu är det dags för en lång turné där han gör en rad solokonserter.

– Nu hade jag tiden att göra det och frågade om man inte kunde sätta ihop en turné. Och det blev en lång sådan. Jag vet inte riktigt vad jag kommer att spela, jag har två gitarrer med mig. Det är allt jag vet nu, säger han på telefon från London när DT pratar med honom.

I år skulle den legendariske folksångaren Woody Guthrie (1912-1967) ha fyllt hundra år. Det är ett faktum som det är svårt att komma runt när man pratar med Arlo Guthrie – eftersom Woody är hans far. Jubileet kommer naturligtvis att uppmärksammas på olika sätt.

– Min syster Nora håller på att planera en hel massa framträdanden. Det blir en hel del familjeshower, alla mina barn är musiker också. Jag skickade dem till skolan, men allihop kom tillbaka och sa: "vi vill också spela musik".

En del kommer att äga rum på The Guthrie center, en gammal kyrka i Massachusetts som Arlo Guthrie köpte tillsammans med några vänner för tjugo år sedan. Av en händelse så är det samma kyrka där filmen Alice's restaurant (som bygger på Arlo Guthries låt med samma namn) spelades in.

– Det var en slump att jag köpte den. Jag var där med ett tv-team och visste inte att det var till salu. Då kom det ut en från huset och sa "det är Arlo, han måste köpa det". Nu är det basen för vårt lokala samhällsarbete. Vi ger mat till hungriga, men har också musik och barnaktiviteter.

Med en far som var musiker och en mor som var professionell dansare så präglades Arlo Guthries egen uppväxt av kultur i olika former – men mest av allt av öppenhet och nyfikenhet menar han.

– Mina föräldrar var helt enkelt intresserade av världen – människor, dans, konst, politik – och skaffade alla möjliga sorters vänner. De var entusiastiska över livet och jag tror mina barn växte upp på samma sätt.

Woody Guthrie var socialist och även Arlo Guthrie har länge varit politiskt engagerad. På 1960- och 70-talen var han bland annat med i kampen mot Vietnamkriget och på senare tid har han bland annat talat sig varm för fackliga protester och för Occupy Wallstreet-rörelsen.

– Det är fantastiskt att se så många unga människor aktiva igen och att fokus ligger på att så mycket pengar har gått till så få. Det är en bra sak att vara ute på gatorna för. Jag och min vän Pete Seeger har också varit och spelat ute på gatorna, men de undrade nog vad vi var för ena gubbar.

Detta låter naturligtvis som typiska vänsterståndpunkter, men Arlo Guthrie gick faktiskt med i det republikanska partiet för några år sedan.

– Jag är nog förmodligen mer åt vänsterhållet, men jag tyckte att republikanerna behövde lite vettigt folk, sådana som inte är galna – så jag tänkte att jag kunde bidra lite till det. Men det fungerade inte, de är ännu galnare nu, haha.

Mer läsning

Annons