Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ärkereaktionär

Annons

böcker |

Akta er killar här kommer gud och hon är jävligt förbannad

och andra texter av Linda Skugge

Piratförlaget

Små arga spottloskor stänker ut i en strid ström när man vänder sidorna i Akta er killar här kommer gud och hon är jävligt förbannad och andra texter.

Först är det riktigt kul när det fräser och skvätter, sedan blir det mest tröttsamt.

För Linda Skugge är lika skitförbannad vare sig det gäller något viktigt (som att citera Stringbruden, såga Anna-Maria Corazza Bildt, uppmana till kondomen på och rätt till abort) eller något strunt (som att "old people" är teknikfientliga, det är ett helvete att växa upp i förorten, barn inte borde spy på X2000-tåg och killar inte ska klia sig på pungen för då blir de våldtäktsmän (!).

"Jag är inte negativ, jag säger bara sanningen och det gör jag i dessa cynismspyor som också kallas krönikor" skriver hon.

Och som krönikor går Skugges texter finfint att läsa. Lagom långa bitar, lättsmält en gång i veckan, tillräcklig paus emellan för att man nästan glömt vad den förra handlade om när den senare kommer i tryck.

Men alla på en gång blir en överdos, för hon gnäller, gnäller, gnäller, och det blir parodiskt att hon uppbådar samma mäktiga ilska för både stort och smått.

Lite lik den Alf Svensson hon häcklar är hon också emellanåt.

"Jag är ett kd-svin som inte kommit ut ur garderoben" raljerar hon och hävdar motsatsen, trots att hon står där mitt i rampljuset och är ärkereaktionär bakom sitt svarta läppstift.

Linda Skugge måste vara den mest missuppfattade krönikören den här sidan om sekelskiftet.

Men kanske är hon inte en utan två, för resultatet är schizofrent. För det mesta är det råfeministen som ska göra upp med Alf Svensson-mentaliteten som talar, men ibland låter det så här:

Ungdomar är lata, skolan borde ha betyg i ordning och uppförande, jobb finns för dem som kämpar för det, det går inte att bli rik i Sverige, någon borde läxa upp Reclaimarna och lära dem att demonstrera mot något viktigt, politiker borde inte hylla proggungars olagliga fester, ingenting är viktigare än att skaffa barn och gör man inte det så kommer man att ångra sig sedan.

Då undrar åtminstone jag vad som hänt med rebellen Linda Skugge. Men det är bara åren som gått. Linda-tjugo-nånting-utan-barn har blivit Linda-mamma-med-trettioårskris-i-år.

Förordet är skrivet av Bengt Ohlsson. Onyanserat fluff, men mest av allt en fullständigt ointressant bekännelse om hur han blev feminist. Blunda och hoppa rakt till sidan 110 i stället och läs krönikan "Vad gjorde Ulf Lundell och Stig Larssons föräldrar för fel?"

Njut av årgångs-Linda, rakt i vänsterkrysset - respektlös cynism, ljuvligt och öppet hån av de stora elefanterna och det som hon är riktigt, riktigt bra på:

Få en att skratta så magen värker, samtidigt som man blir vrålförbannad över att det ständigt görs skillnad mellan män och kvinnor.

ANNA RUNNBERG

Mer läsning

Annons