Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Årets Lucia en riktig eldsjäl

/
  • Mia Mästerbo lyser upp musiklivet i Dalarna och drar i nog med trådar i bakgrunden att det räcker till ett stort nystan.

Hon förkroppsligar gör-det-själv-mentaliteten och har ett finger med i mängder av musikarrangemang runtom i länet. Vår Lucia 2011 är arrangören, basisten, men framför allt eldsjälen Mia Mästerbo.

Annons

DT Nöje har sedan 2008 delat ut utmärkelsen "Årets Lucia" till en person som vi tycker förtjänar lite extra uppskattning. I år går priset till Mia Mästerbo som länge varit en drivande kraft i Dalarnas musikliv.

Allt startade i Malung när Mia som tonåring tröttnade på klassisk gitarr och bildade punkbandet Fuck off and die. Det gjorde att hon både började spela själv och att hon började arrangera konserter.

– Spelar man punk i lilla Malung så får man ordna spelningar själv, säger hon.

Hon gick vidare på Rockgymnasiet i Malung och där fördjupades både intresset och kunskaperna. Den första arrangörsföreningen hon var med och startade var Kuben och det gjorde i förlängningen att hon blev involverad i det rikstäckande arrangörsnätverket Kontaktnätet. När hon började jobba åt Studiefrämjandet så blev musiken ett levebröd.

– Jag har alltid sett till att ha ett jobb som passar mina fritidsintressen. Då kunde jag också kombinera det med att stötta ungdomar.

Att hjälpa till med både arrangörskunskaper och att ge ett handtag till olika band har varit något som Mia har brunnit för hela tiden. För närvarande håller hon i en arrangörsutbildning i Region Dalarnas regi. Och kunskapsbehovet finns, menar Mia Mästerbo.

– Det finns så många arrangemang som inte är bra där de inte tänkt till. Om det är något som jag är bra på, så kan jag väl lära ut det? Jag försöker hjälpa de som förtjänar det. Då slipper de vara som jag var i Malung som femtonåring. Jag visste ingenting och hade det funnits någon då som kunde ha hjälpt till så hade jag varit glad. Då fick man gå in på kommunkontoret och fråga och det var ingen som visste något där. Men vi bara gjorde och man lär ju av sina misstag.

Arrangörsutbildningen hålls för andra omgången nu. Streetligths i Hedemora och FEJ-festivalen i Borlänge är två av arrangemangen som deltagare ordnat. 42 personer gick steg ett förra året och i år deltar 35 personer i fortsättningen, samtidigt som 25 nya har börjat på den första nivån.

Att det finns lokala arrangemang även på mindre orter är viktigt, tycker hon.

– Ja, framför allt är det viktigt för de mindre banden att spela på hemmaplan i början, för kompisarna och pappan med kamera. Alla orter behöver inte ha en egen festival, men något forum behövs. Det har blivit mycket bättre nu på senare år med ungdomskonsulenter på kommunerna och så.

När hon inte hjälper andra så sysslar Mia Mästerbo fortfarande med musik själv också. Hon spelar bas i Mimikry, ett band som genom idogt arbete och i princip helt utanför de etablerade musikkanalerna nått en stor publik. Hittills i år har de gjort drygt tjugo spelningar och snart är de på väg in i studion för att spela in sin nya skiva.

– Vi håller på i samma anda som förut. Vi gör allt själva och har inget management eller skivbolag. Det går bra ändå. Vi blir inte nya Kent, men vi har inga sådana ambitioner heller.

Vad är du mest nöjd över att ha åstadkommit?

– Jag är nog lika glad för alla band som blivit glada över att få hjälp som en Seasidefestival där folk fått uppleva något bra. Och när man ser ett lyckat arrangemang i till exempel Hedemora som är en direkt följd av arrangörsutbildningen så känns det väldigt kul.

Mer läsning

Annons