Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Årets bästa skivor

När skivåret ska summeras så står det klart att Mattias Alkberg gjorde årets bästa skiva. Punkt slut.SPOTIFY: Lyssna på Anders bästa skivlista 2011!

Annons

1 Mattias Alkberg: Anarkist

Mogenpunk. Skrammelrock. Norrlandsindie. Centrallyrik. Kalla det vad du vill, men när Mattias Alkberg gav ut denna kombinerade skiva och bok så lade jag mig i alla fall platt på rygg och sprattlade med armar och ben av pur lycka. Och då var mina förväntningar ändå orealistiskt högt satta från början.

2 The Haunted: Unseen

Med Peter Dolving i spetsen så visar The Haunted att metal kan vara intelligent utan att bli pretentiös och att mångbottnad musik kan låta enkel och lättillgänglig. The Haunted gjorde årets metalplatta.

3 PJ Harvey: Let England Shake

Ända sedan jag missade PJ Harvey på numera nedlagda klubben Gino i Stockholm har hon haft en särskild plats i mitt hjärta. Med Let England shake så gör hon sin mest helgjutna skiva hittills och sjunger om krig på ett sätt som borde få alla slagfältsromantiker att inse att det där med heroism bara är ett bländverk.

4 Craft: Vo id

I augusti gick de in direkt på försäljningslistans sjunde plats. Det borde inte vara möjligt för ett tämligen obskyrt black metal-band, men hårdrockens skivköpare står när alla andra faller. Dalabaserade Craft tog några år på sig att följa upp förra skivan Fuck the Universe, men när väl Void kom så var det med en så skitig och rå energi att de flesta andra bm-band framstod som välkammade korgossar.

5 My Morning jacket: Circuital

De gav ut sitt mest originella och kanske bästa album hittills. Med mindre Neil Young-vibbar och mer efter eget huvud.

6 Kajsa Grytt : En kvinna under påverkan

En av Sveriges mest underskattade artister gjorde en av sina starkaste skivor. Gå och köp, förstått?

7 Adele: 21

Den gick mig nästan förbi när den släpptes, men tack vare min kära fru så har den gått på repeat hemma den senaste tiden. Det har fått mig att inse ett och annat. Att den är så nära perfektion man kan komma, till exempel.

8 Fleet foxes: Helplessness blues

Sköra stämmor och hjärtskärande melodier som borde kunna få en sten att börja gråta.

9 Deportees: Islands & shores

Den saknar kanske verkliga hitlåtar, men helheten hos Islands & shores är större än beståndsdelarna och den bara växer och växer.

10 Wolves in the throne room: Celestial lineage

"Nature is Satan's church". Så säger en talande räv i Lars von Triers film Antichrist och frågan är om han inte tänkte på amerikanska Wolves in the throne room. Det är black metal-bandet som flyttat ut på landet för att leva självförsörjande och där naturen är central i såväl lyrik som bildspråk. Celestial Lineage är mörk, atmosfärisk och oupphörligen fascinerande.

Bubblare: Francis, Bon Iver, Graveyard, In solitude, Anna Järvinen, J Mascis, Wu Lyf, Mastodon, Feist, Arckanum, Thurston Moore, Skinny Puppy, Gillian Welch, Tom Waits, Lykke Li, Toxic Holocaust, Dirty beaches, Skriet.

Mer läsning

Annons