Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Årets bästa låtar

/

Det finns bara en plats på tronen när Fredrika Hillervik listar årets bästa låtar 2011 och den kniper Veronica Maggio.

Annons

1. Veronica Maggio: Välkommen in

När Jag kommer blev den första stora hiten fastnade jag genast för den andra lite mer tillbakalutade Välkommen in. Tonårsparty med skönt groove och ingen blev sittande kvar i soffan med sin drink. Veronica fick upp alla på dansgolvet våren 2011.

2. First aid Kit: The Lion's roar

Som folksångerskor från en svunnen tid med bett i stämmorna. Systrarna Söderberg fick magen att dra ihop sig av musikalisk trängtan med The Lion's roar. Albumet kommer inte förrän i början av 2012. Som vi väntar.

3. Lykke Li: Get some

Wounded Rhymes var i sin helhet ett av årets album, och det fanns dessutom ett par låtar som stod ut lite extra. Get some var en av dem. Med monoton rytm och industrikall attityd blev hon årets arty babe på musikscenen.

4. Adele: Set fire to the rain

Det är väl inte så mycket att orda om. Sjunger man om kärlek med sådan längtan och glöd i rösten som Adele gör på Set fire to the rain så är man värd att hamna på alla världens årsbästalistor. Punkt.

4. Robyn: Call yor girlfriend

Bitterljuvt om att knipa någons pojkvän sjunger Robyn med inlevelse i Call your girlfriend. Smittande melodi och sprittigt elektroniskt driv i samma paket får mig att springa snabbare i joggingspåret.

5. Bon Iver: Michiant

Egentligen gillar jag For Emma, Forever Ago mer än självbetitlade uppföljaren Bon Iver som kom 2011. Men där finns i alla fall Michicant som med sin valstakt, cykelringklockorna och den nästan meditativa känslan tar sina lyssnare med ut på frostbitna färder genom ett sagolikt musiklandskap.

6. Movits: Sammy Davis Jr

Kan du stå still till Movitz partyrökare Sammy Davis Jr? Jag kan det inte. Det är bara att glida upp och stuffa sig svettig ihop med jazzhoparna från Luleå. Det svänger verkligen.

7. Ane Brun med Joze Gonzales: Worship

Den mest suggestiva låten på Anes senaste är Worship. I en drömskt svepande gest målar hon karga vyer med oron lurandes i horisonten.

8. GillianWelch: The Way it goes

Så sorgfint att halsen snörper sig. Kådasegt och blått med flinkt bluegrassdriv som bara Gillian Welch kan göra det.

9. Jonathan Johansson: Redan glömda

Med fötterna stadigt i den elektroniska musiken och som en Mauro Scocco med betong i sulorna klampar han genom en ödesmättad framtidsprofetia. Frostigt, långsamt och medryckande på samma gång får han en att vilja promenera genom iskalla nätter i evinnerlighet.

10. Deportees: Islands & Shores

Med ett vibrato som Alison Moyet sjunger Peder Stenberg titelspåret till Deportees fjärde album. De försiktigt lagda körerna, de vibrerande stråkmattorna och drivet tillsammans med den ömsinta melodin gör detta till en av årets mest darrande pophit.

Mer läsning

Annons