Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Arbetets historia på 45 minuter

Annons

Nu har han grävt i vår egen arbetarrörelses historia. Pjäsen Vi tar dom i andra halvlek ska turnera i hela landet med Faluartisten Bengt Erlandsson i samtliga tre roller.

På torsdag blir det Sverigepremiär på Teater Pero i Stockholm och 17 februari är det dalapremiär i Falun.

Hur kan man över huvud taget samla ett så gigantiskt material i en pjäs på fyrtiofem minuter?

Sjöberg har sin egen metod, han tar fasta på det nära perspektivet och låter den enskilda människan - i det här fallet arbetare ur tre generationer - berätta.

Farfar i pjäsen har drag av Hans Sjöbergs egen farfar, en arbetarhjälte från Stockholms Söder. Pjäsens farfar har alltid tid att vinka till sonsonen när han går till arbetet - en enkel handling som antyder ett samhälle som inte satte tidens stress över människan. Mellangenerationens arbetare blir ekonom i en tid där pengarna styr. Sonen kämpar för att hålla livet på rätt köl i individualiseringens och de skenande förändringarnas 90-tal.

Allt detta ska Bengt Erlandsson åskådliggöra i ett tänkt fikarum med endast bord, stol och termos som rekvisita.

Bengt har nu frigjort sig från succémusikalen om Pettsson och Findus efter 183 föreställningar och går helt in för att gestalta sina tre roller. Som mångsidig musiker tycker han det ska bli spännande att jobba med en ren teaterproduktion.

- Jag har upplevt en fruktansvärd pessimism när jag mött industriorternas folk, säger Hans Sjöberg, som samlat material i Dalarna och Degerfors.

- Det verkar som om alla längtar efter något att säga ja till. Men i dag tycks känslan av utanförskap och initiativlöshet mynna ut i ett stort nej till det mesta. Det är ju alltid någon uppe och långt bort som bestämmer.

Men det där nejet duger inte, tycker Sjöberg. Själv håller han till exempel på ett ja till samarbete med Europa. Han är livrädd för att en missnöjesanda ska spela främlingsfientligheten i händerna.

Pjästiteln Vi tar dom i andra halvlek är tagen från fotbollsvärlden. Man ska inte ge sig för att man ligger under.

- Det gamla folkhemmet kommer inte tillbaka. Vi måste gå vidare, menar pjäsförfattaren, som inte har beskrivit någon tydlig vision för framtiden, men som tror på en mer engagerad ung generation.

Pjäsen produceras av Dagens Arbete med hjälp av frilansande Faluproducenten Mona Pettersson.

Fler dramatiska arbeten av Hans Sjöberg är aktuella i år. Under Avesta Art med premiär i maj, ges Innan alla har glömt. Det är en berättelse som integrerar guidning och teater, där livet i hyttan dramatiseras under rundvandringen.

Häxprocesserna i Dalarna blir teater i Mora i september.

Det finns många historier att berätta i Dalarna. Kanske blir pjäsen om Falu gruva också verklighet så småningom, trots att ingen beställning finns. Förre museichefen Tommy Forss hann innan han avled förmedla tillräckligt mycket bakgrundsstoff.

- Jag hoppas inte minst för Tommy Forss skull att projektet blir verklighet, säger Hans Sjöberg.

MARIANNE TÖRNER

Mer läsning

Annons