Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Arbetarrörelsens kulturborg fyller 100

Annons

Ett 70-tal svenska författare har inlett sin bildningsbana på Brunnsvik, bland dem Dan Andersson, Stig Sjödin, Ragnar Jändel och Marit Paulsen.

Förr gick det tåg hit och många elever klev av i skogen för att möta en ny och okänd värld.

Skolans bibliotekarie Christina Garbergs-Gunn lotsar entusiastiskt bland klassiska byggnader som Röda nästet och Folkhemmet.

- Jag önskar att fler ser Brunnsviks möjligheter som tillgång för regionen, säger hon.

Hon har länge kämpat för att den kulturhistoriska platsen ska vara levande och öppen, bland annat genom att arrangera regelbundna konstutställningar.

Kulturvandringarna är också ett sätt att locka allmänheten till skolan.

Vi samlas på trappen till Vita huset, den vackra huvudbyggnaden, ritad av Hakon Ahlberg i en blandning av nyklassicism och funktionalism.

Den storslagna utsikten nedanför oss visar skog och sjö, men också taket på Karl-Erik Forsslunds Storgården. Som känd författare och en av grundarna Brunnsvik bidrog han till att göra bygden till vallfartsort för kulturlivets radikaler. Hans bok Storgården blev en bestseller när den kom 1900.

Den låg helt i linje med tidens gröna flykt från industrialismens städer, hembygdsvurm och vildmarkslängtan.

Alf Ahlberg kallade Forsslund, som blev alltmer omdistikerad inom arbetarrörelsen, för en "konservativ anarkist".

Skulpturen utanför entrén visar en muskulös man som lär en pojke spänna en båge. Lätt socialrealistiskt patetisk i 1920-talets anda och skapad av konstnären Anders Jönsson (som nog mest är känd som Cora Sandels make).

Längre bort i parken hittar vi en modernare motvikt, skapad av Lenny Clarhäll - Trasten och tranan, där en kvinna uppmuntrar en flicka att pröva sina vingar.

Det finns gott om konst på Brunnsvik, Amelin bland andra. I en korridor hänger ett 50-tal litografier ur Konstfrämjandets första utgåva 1947.

Ivar Lo Johansson lät innan han dog skänka den lilla bronsstatyett av Dan Andersson, som han hade förlagan till i sin bostad på Söder. Ivar var som ung beundrare av vildmarkspoeten svårt drabbad av "Grangärdesjukan".

Statyetten står nu i Sveriges största folkhögskolebibliotek, Brunnsviks stolthet med 40 000 volymer.

I trappan till Gamla matsalen hänger Karl Lärkas foton och rummet har kvar originalinredning och stämning från 20-talet - förstärkt av Dan Andersson-tonsättningarna Christina Garbergs-Gunn låter spela upp.

Christina ger avslutande boktips när vi skiljs ute på LO-gatan: Herta Wirén, som debuterade vid 79 års ålder, har i sina romaner skildrat arbetarkvinnans kamp för bildning och personligt skildrat elevmiljön på Brunnsvik under tidigt 1900-tal.

MARIANNE TÖRNER

Mer läsning

Annons