Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Äntligen sportpaus med Musikhjälpen

/

Annons

Det är Musikhjälpen-vecka och jag sitter hemma och vakar vid TV:n och datorn. Jag har veckan till ära dessutom dragit på mig jordens förkylning som i och för sig är lägligare än den jag hade i februari 2006 när vinter-OS pågick som bäst, men som fortfarande gör att jag bara snorar ner hela världen om jag försöker gå och jobba.

Denna förkylning gör alltså att jag suttit och stirrat på skärmar sedan i måndags kväll. Det är mycket bättre än det låter. Musikhjälpen är ett projekt av Sveriges Radio som går ut på att tre programledare sitter inlåsta i en glasbur i en vecka utan att få äta fast föda, sedan kommer en massa artister och kändisar till glasburen och auktionerar ut saker (Mona Sahlin skänker sitt kreditkort!) och så får lyssnarna buda på grejerna på Tradera.com och alla pengar går till välgörenhet. Allt sänds live dygnet runt och förra året fick de in tolv miljoner.

Detta är inte bara fantastiskt eftersom folk skänker pengar för flickors rätt till utbildning, som är årets tema. Det är också ett helt underbart initiativ för alla oss som helt enkelt inte kunde bry oss mindre om sport. Jag har bott i Stockholm i några månader nu och därmed inte träffat en enda människa som mer eller mindre har magsår på grund av ett hockeylags placering i Allsvenskan eller Elitserien.

Jag slipper allt kallprat om tränare, arenor och värvningar.

Det finns en vecka per år – per år! – i Dalarna då fokus inte ligger på sport utan på musik. Bara under Peace & Love får vi som bryr oss mer om Stiko Per Larsson än Oliver Ekman Larsson den frizon vi vill ha när Borlänge helt och hållet tas över av musik och kultur.

Precis samma sak är det med Musikhjälpen. Allt utom musik och kultur stannar upp i radion och på SVT Play. Hela Sverige är med och företag skänker alla sina anställdas julklappar till projektet. Och jag älskar att alla engagerar sig. För flickors rätt att gå till skolan, först och främst. För en bättre värld och för mer demokrati.

Och även för alla oss som satt och spelade Gameboy på LIF:s hockeymatcher. För alla oss som sa nähä, surt när Sverige inte kvalificerade sig till fotbolls-VM. För alla oss som tyckte att det roligaste med sommar-OS 2008 var att en stavhoppare hette Steve Hooker.

Därför stödjer jag Musikhjälpen. Gör det ni med.

Mer läsning

Annons