Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ännu ett steg närmare vuxenvärlden

/

Annons

Harry Potter och Fenixorden

  • Betyg: 3 av 5
  • Genre: Äventyr
  • Regi: David Yates
  • I rollerna: Daniel Radcliffe, Emma Watson, Rupert Grint, Michael Gambon, Imelda Staunton, Helena Bonham Carter, Evanna Lynch m.fl.

Inte nog med att Harry Potter har mardrömmar och kval att tampas med inombords efter sitt möte med Voldemort och bevittnandet av Cedric Diggorys död i förra filmen. Trolldomsministeriet vägrar tro på att Voldemort är tillbaka, och Harry finner sig själv och professor Dumbledore uthängda som lögnare i pressen och hånas av eleverna på Hogwarts. När ministeriet skickar en överinkvisitor, Dolores Umbridge, för att se till att det blir vad de kallar ordning på skolan har Harry plötsligt något att kämpa mot vart han än vänder sig.

Som sagt, Harry Potter och Fenixorden är ingen barnfilm. Men å andra sidan är vi många som ser det som helt logiskt att låta en historia växa upp tillsammans med sina tittare(/läsare), och anser att just detta gör Harry Potter till något som håller. Och som kommer fortsätta att hålla.

Det är inte bara att den har blivit läskigare, vilket mästerliga Ralph Finnes och Helena Bonham Carter visserligen tar hand om med råge i rollerna som Voldemort och fängelserymlingen Bellatrix Lestrange. I Fenixorden handlar Harry Potter plötsligt om politik mer än något annat, med intressanta ställningstaganden både på och mellan raderna, och handlingen är avancerad.

I viss mån känns filmen överlag lite som en transportsträcka, och handlingsmässigt hade den förmodligen inte klarat sig särskilt långt som fristående film. Sett enbart som en del i serien gör dock briljanta karaktärer, trovärdiga effekter och i vanlig ordning grym scenografi Harry Potter och Fenixorden till ett värdigt steg vidare.

Mer läsning

Annons