Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ännu en mörk fläck

Annons

Det är en glad och, med tanke på den arla timmen, pigg Klaus Härö som möter pressen på morgonen efter invigningsdagen. Med sig har han Kjell Sundstedt som skrivit filmens manus, skådespelare och producenten Charlotta Denward.

Den nya människan berättar om en mörk tid i Sveriges historia då tvångssterilisering tillämpades för att anpassa framför allt kvinnor till samhället. Syftet med steriliseringarna var främst att förhindra spridning av bland annat psykiska sjukdomar och handikapp. Mellan åren 1934 och 1976 steriliserades cirka 63000 svenskar, bara hälften av dem gav sitt samtycke.

-Det är oförsvarbart, men man måste förstå vägen dit och synliggöra vad som har hänt, säger Klaus.

Manuset är skrivet av Kjell Sundstedt, vars egen familj drabbades av tvångssteriliseringar. Filmens Gertrud (spelad av Julia Högberg) är inspirerad av Kjells mamma och hennes systrars öde. Klaus berättar hur Kjell avslöjade sina manusidéer om Den nya människan redan när de arbetade med filmen Elina-som om jag inte fanns.

Men att ta sig an manuset var ingen självklarhet.

-Historien kändes för tung och jag kände att jag kanske inte skulle fixa det. Men flickorna i Kjells historia kom tillbaka till mig och jag började tänka "tänk om jag skulle kunna göra så och så". Till slut kände jag att jag bara måste få regissera den, säger Klaus.

Att åter jobba tillsammans med manusförfattaren uppfattade Klaus som något mycket positivt.

-Det var skönt att Kjell och jag har samarbetat tidigare. En viss artighet och försiktighet som ofta finns i ett första möte försvann. Nu var det raka rör i stället. Det var bra kontakt redan från början. Vi ringde varann på kvällarna när barnen lagt sig och gick igenom scen för scen. Det var bara rödvinet som fattades, skojar Klaus.

Filmen har spelats in på Lindsberg, en kursgård i Bergsgården utanför Falun. Det var i april 2006 som inspelningarna på orten inleddes, och cirka två månader senare var man färdig på platsen.

Klaus har tidigare berättat för tidningen att han tyckte Falun och Dalarna var fantastiskt, inte minst samarbetet med Film i Dalarnas filmkommission.

Den nya människan är den tredje filmen som Klaus regisserat som handlar om mörka fläckar i den svenska historien. Detta beror, enligt regissören, mest på en slump. Men de allvarsamma ämnena verkar vara påfrestande. Framöver verkar Klaus vilja ta uppehåll från dem.

-Nu vill jag läsa ett manus som är roligt.

Fotnot: Den nya människan har premiär på biografer den 23 februari. Manusförfattaren Kjell Sundstedt skriver för närvarande på en bok om verkligheten bakom filmen.

ANNELIE HELLSTEN

Mer läsning

Annons