Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Anna Ihlis musik är på liv och död

/
  • Anna Ihlis kanaliserar delar av sitt liv på den personliga skivan Long before my hair got black.

Liv och död. Två ytterligheter i tillvaron som på ett konkret sätt har präglat de senaste åren för Anna Ihlis. Det märks också på hennes kommande skiva Long before my hair got black.
– Hela skivan handlar om förändring och aha-upplevelser, säger hon.

Annons

Det är en nöjd Anna Ihlis som berättar om sin nya skiva. Den var klar i juni och släpptes också i Portugal redan i somras och på det följde en promotionturné i landet. Nu är det Sveriges tur och releasekonserten hålls i Stockholm nästa vecka.

Long Before my Hair got black är en mycket mer personlig skiva än den förra. Titeln är en väldigt personlig metafor för förändring och utveckling.

Året som gått har varit omvälvande på många sätt för Anna Ihlis. Samtidigt som hon känner sig säkrare i bland annat sin föräldraroll så har hon även drabbats av flera förluster.

– Det har verkligen handlat om liv och död, saker man trodde att han på något sätt hade koll på. Jag förlorade bland annat min mormor, som stod mig väldigt nära. Jag satt med när hon gick bort och det var verkligen sista andetaget på riktigt. Jag har en text om det på skivan. Det tog ett tag efter de händelserna innan den kom, men jag skrev den sedan på fem minuter. Det är också en text till alla andra som blev lämnade kvar. Jag slår på den själv ibland, vissa låtar är bra att gråta till. Musiken har min pianist gjort.

Samtidigt finns ett stort mått av glädje på skivan också. En anledning är Anna Ihlis treåriga dotter och att föräldraskapet sjunkit in mer, men paradoxalt nog har även känslan av förlust vänts till en större livsglädje.

– "Sista gången" fick som sagt en ny innebörd. När jag gick ifrån min mormor så tänkte jag "är det så här lätt att dö så är det lika lätt att leva". Jag är i grunden en grubblande person, men jag har blivit lättsammare nu konstigt nog. Jag hetsar inte upp mig över småsaker. När jag gick ifrån BB efter att ha fött barn så var jag en Anna och när jag lämnade mormor så var jag en annan Anna. Jag har inte riktigt bakat ihop dem än. Det är svårt att tackla. Liv och död har verkligen löpt parallellt de senaste tre åren.

På det musikaliska planet så känner hon att visionen i princip är densamma från debuten, men att hon vågat ta ut svängarna mer nu.

– Den är mer genomarbetad, det är fler musiker och större arrangemang. Det handlar om att man törs leva ut en idé hela vägen. Jag använde samma producent, Patso Heikinpieti. Vi fungerar bra ihop. Han har mycket idéer, men är extremt ödmjuk. Och motiverad.

Nu laddar hon för 2012. Förutom skivsläpp och vårturné på hemmaplan så kommer hon att åka till Austin, Texas för att vara med på den jättelika branschmässan South by southwest.

– Jag har varit så fokuserad på skivan att jag inte har hunnit tänka så mycket på den. Jag är glad att jag får åka dit. Det är mycket hets har jag förstått, men jag får ta det när jag är där.

Mer läsning

Annons