Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

"Anlita stjärnskådespelare i Himlaspelet"

Annons

Eftersom Bo Berggren, en av de sista jag trodde om att vilja göra Himlaspelet mer attraktivt även för en publik i 2000-talet, nu stiger fram med klart intressanta synpunkter, finns det kanske skäl att föra debatten vidare.

Jag råkar tro att det finns saker att göra åt det Himlaspel som ges i Gropen också! Men det behövs en Bo Berggren för att få igång något!

Ett exempel:

Det finns ett bra sätt att redan med nuvarande utseende på spelet få tillbaka en mångtalig publik, nämligen om man satsar en bra summa till gage åt en ny gäst varje år i Salomos roll. Ett år Rolf Lassgård, ett år Loa Falkman, ett annat år Sven Wollter, Mikael Samuelson, Björn Skifs eller Sven-Bertil Taube - med andra ord en ny "kioskvältare" i rollen varje år.

Ett av de vanligaste argumenten mot detta förslag har alltid varit att en "superstar" bara skulle komma och spela sig själv.

Jaha, men vilken Salomo har inte gjort det, då? Rollen är ju GJORD för stjärnspel av en skicklig aktör.

Men nu kommer det paradoxala. Lös det Bo Berggren!

Om vi säger att vi har styrelsen å den ena sidan och den konstnärliga ledningen å den andra, säger sig båda sidor vara intresserade men båda tillägger unisont:

- De andra kommer att bli vansinniga!

Detta är "Himlaspelets" största fara, inte konservatismen i sig själv utan det faktum att ingen törs stå för de konservativa åsikterna.

Och visst måste man bearbeta texten!

Inte ta bort scener, inte stryka verser, men ömsint anpassa poesin. Britt G Hallqvist ändrade - visserligen omdiskuterat - men ömsint i vår psalmbok. Bo Berggren och jag som lärde oss psalmerna på 40-talet sjöng då fel länge på vissa ord (i varje fall jag), men visst fungerar det nu. Och Bo fick väl läsa på för att kunna sufflera i framtiden!

Tyvärr är Britt G Hallqvist död. Vem skulle kunna ersätta henne i detta delikata värv? Inte vet jag, kanske Bengt-Emil Johnson, han kan dalmål.

Men det värsta är att det finns inflytelserikt folk som tycker att jämfört med Himlaspelets eviga ord är Mose stentavlor rena tabloidtidningen.

- Man ändrar inte i Karlfeldts poesi heller, säger någon.

Nej, men kanske i en pjäs av hans beundrare och efterföljare?
Åke Strömmer
Fotnot: Härmed avslutas debatten om Himlaspelet.

Mer läsning

Annons