Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Angerborn vann Bokjuryns pris

/
  • Det är andra gången som Ingelin Angerborg vinner bokjuryns pris. 2010 vann hennes bok

Ingelin Angerborns Rum 213 vann kategorin 9-12 år när Bokjuryn delade ut årets priser under Världsbokdagen på måndagen. Boken om tjejer på kollo som får mystiska nattliga besök av en flicka, var en överlägsen vinnare.

Annons

– Det här är det finaste pris man kan få eftersom det är barnen själva som har bestämt. Det är ju dem vi skriver för, säger Ingelin Angerborn kort efter prisutdelningen.

Det är andra gången hon vinner Bokjuryns pris. 2010 fick hennes bok Sorgfjäril pris i samma kategori. Att skriva för barn och ungdomar var ett naturligt val för henne eftersom hon själv tyckte mycket om att läsa som barn.

I år var det tydligt att det är det övernaturliga som fascinerar. Tre av de sex böcker som vann handlar om spöken, häxor och magi. Priset för bästa ungdomsbok gick till Cirkeln, den första boken i Mats Strandbergs och Sara Bergmark Elfgrens fantasy-trilogi om sex tonårstjejer med övernaturliga förmågor.

Ingelin Angerborn tycker att det är roligt att det övernaturliga blivit populärt på nytt.

– Det är ett spännande ämne. Jag tycker själv att det är roligt med det mystiska. Det finns ett nyvaknat intresse för det här, säger hon.

I kategorin kapitelböcker 6-9 år segrade Simborgarmysteriet av Martin Widmark och Helena Willis. Bästa seriebok blev Stenväktaren av den japansk-amerikanske serietecknaren Kazu Kibuishis, kategorin bilderböcker vanns av Talon - den modiga dinosaurien av Paul Geraghty och bästa faktabok blev Hundar som jobbar av Ulrika Nulty och Jens Ahlbom.

Drygt 31 000 barn och ungdomar upp till 19 år har röstat fram sina favoritböcker bland de böcker som gavs ut 2011. Det är inte bara prisutdelningen som är viktig utan olika aktiviteter för att väcka läslust, som tipspromenader och bokcirklar, anordnas på skolor och bibliotek under året.

– Det vi slås av är hur mycket jobb de lägger ner. Den stora grejen är arbetet innan själva prisutdelningen, säger Tove Eriksson, projektledare Bokjuryn. (TT Spektra)

Mer läsning

Annons