Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Andra krav när barn ser på

/

Annons

Mr Fix är en gammal avdankad trollkarl som blivit oskyldigt dömd och är bitter på livet. Han har dragit sig tillbaka som eremit till en cirkusvagn i skogen. Men helt ensam är han inte, där finns örnen Örnie som hjälper honom att hämta post och flyger och handlar.

- Örnie är som en tonåring. Det är en väldigt tacksam roll eftersom jag får leva ut mycket. De andras roller är mer stillsamma, säger Bengt Erlandsson.

En dag hittar Örnie den övergivna hunden Tarzan i skogen. Tarzan vill helst vara ensam men följer med hem efter övertalning. Konkurrens uppstår, Örnie känner sig undanskuffad och försöker göra sig av med Tarzan på olika elaka sätt.

- Liksom, varför får Tarzan bo i cirkusvagnen? Örnie har aldrig fått bo i cirkusvagnen!

En avundsjuka som många barn kan relatera till, även om föreställningen är tänkt för hela familjen.

- Jag har själv barn och vet hur det är att genomlida barnteater som är så tråkig att man håller på att somna, medan ungarna tycker att det är jätteroligt. Därför har vi lagt in bitar som riktar sig till vuxna också.

Att spela teater för barn har sina fördelar, enligt Bengt Erlandsson. Responsen är direkt, barn behöver ingen "startsträcka" för att värma upp skrattmusklerna. Men det finns utmaningar.

- När man spelar för vuxna finns det en överenskommelse att det som sker på scenen är spelat. För barn är det verkligt. Om man ska ta en person av scenen slutar en vuxen publik för stunden att engagera sig i personen när den försvinner. Men ett barn undrar förstås var personen tog vägen eller ropar "titta han gömde sig under bordet!". Det går inte att lura barn.

Bengt Erlandsson har tidigare spelat med i tre olika uppsättningar av Pettson och Findus, som spelades av Bröderna Slut mellan 1993-2006. Då kände publiken till pjäserna på förhand genom Sven Nordqvists böcker. Den här gången har Sven Hedman och Billy Nilsson i Bröderna Slut skrivit ett helt nytt manus och nya låtar.

- Vi börjar från grunden. Det ska bli roligt att se vilket genomslag vi får och om vi lyckas nå ut, säger Bengt Erlandsson.

Fakta: Mr Fix, Tarzan och Örnie Englund

Manus och sångtexter: Billy Nilsson och Sven Hedman

Medverkande: Sven Hedman, Bengt Erlandsson, Theresia Billberg

Spelas: 11 juli Folkets Park, Borlänge.

21 juli Lilltorpet, Falun.

22 juli Säterdalen, Säter.

Mer läsning

Annons